Projekcija filma o Dragutinu Matiću u Domu Vojske Srbije

Projekcija dokumentarnog filma „Dragutin Matić – oko sokolovo“, zakazana je za danas 21. septembra, u sali Doma Vojske Srbije u Nišu od 19 časova. Film je realizovala producentska kuća „Synopsis“ iz Niša, a u Nišu se prikazuje u okviru obeležavanja godišnjice proboja Solunskog fronta.

Matić iz sela Kaletinac kod Gadžinog hana je sinonim za hrabrog borca i izviđača. Fotografiju sa njegovim likom je snimio neki engleski fotoreporter za vreme Prvog svetskog rata. Fotografija je obišla svet, ali u Srbiji je postala poznata kkada je 1965. godine objavljena poloča „Marš na Drinu“ tako da je jedna Dragutinova poznanica kupila ploču i poslala je U Kaletinac. Snimali smo na nekoliko lokacija, a sve zbog toga da ne zaboravimo našu istoriju – objašnjava nam Miodrag Miljković, prvi čovek agencije.

Matić je učestvovao u bitkama na Ceru, Kolubari, povlačio se preko Albanije, bio na Solunskom frontu, učestvovao u njegovom proboju, učestvovao u oslobođenju Srbije. Uglavnom je obavljao izviđačke zadatke. Svog ranjenog druga Ljubu Milenkovića nosio je nekoliko kilometara sa Cera. Milenković ga je molio da ga ostavi, ali Matić ga je ipak spasao, a Milenković je kasnije lečen u bolnici u Nišu. Posle toga su bili dobri prijatelji. Dragutin Matić je jednom ranjen u Prvom svetskom ratu, na Gruništu u južnoj Makedoniji.

Matić je imao petoro dece, učestvovao je u oba balkanska rata i bio je poštovan kmet u svom selu. Umro je 1. januara 1970. godine.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *