Promovisan „Filaž“ u Nišu – jedini filmski časopis u Srbiji

U Medija i reform centru Niš predstavljen najnoviji broj 13 filmskog časopisa “Filaž” čiji je izdavač Niški kulturni centar.

“Filaž” u novom broju, pored ostalog, donosi prikaze domaćih filmova “Ničije dete”, “Enklava” i “Bićemo prvaci sveta”, američkih – “Snajperista” i “Interstellar” kao i dobitnika Oskara “Čovek ptica”. Tu su i intervjui sa poznatim dokumentaristima: Kristoferom Frajem iz Švajcarske, Džošuom Openhajmerom iz SAD, Viktorom Kosakovskim iz Rusije, švedskim rediteljem Rojem Andersonom i našim autorom Miloradom Milinkovićem. Pažnju privlače i eseji:”Baster Kiton između Federika Garsije Lorke i Semjuela Beketa”, “Prisluškivanje i Volter Marč…” i “Filmsko preispitivanje: Andrej Tarkovski – reditelj i mislilac vere”. Predstavljeni su od strane ekskluzivnih saradnika “Filaža” – Festival u Berlinu, uz Kan i Veneciju najznačajniji na svetu i najčuveniji Festival nemog filma u italijanskom Pordenoneu.

INaslovna strana (Klik za uvećanje)

O “Filažu” su govorili: Srđan Savić, glavni i odgovorni urednik časopisa, Dejan Dabić, pokretač časopisa i član redakcije, Verica Novakov, glavna urednica Izdavaštva NKC-a i Goran Stanković, saradnik časopisa i glavni urednik Osnovnih programa NKC-a.

U ovom trenutku „Filaž“ je jedini štampani filmski časopis u Srbiji koji ima kontinuitet u izlaženju; od osnivanja 2009. godine kada je dobio inicijalna sredstva na konkursu Saveta za kulturno stvaralaštvo grada Niša do danas, svake godine izlazio je najmanje jedan broj, dvobroj ili trobroj ovog časopisa. Nedavno je Jugoslovenska kinoteka iz Beograda pokrenula mesečnik “Kinoteka” koji sadrži autorske tekstove uz aktuelni kinotečki program, a u budućnosti bi mogao da preraste u filmski časopis (ovu publikaciju svi zainteresovani mogli su dobiti na jučerašnjoj promociji “Filaža” zahvaljujući dugogodišnjoj dobroj saradnji NKC-a i Jugoslovenske kinoteke).

Foto detalj s konferencije za novinare – auutor: Velja Petković

Časopis „Filaž“ nastao je iz potrebe za kontinuiranim praćenjem aktuelnih filmskih dešavanja, ali i željom redakcije (pokretač časopisa Dejan Dabić, glavni urednik Srđan Savić i donedavno, zamenik glavnog urednika Dejan Ognjanović) da se pokaže decentralizacija u kulturi na praktičnom primeru; svi članovi redakcije, dizajnerski tim („KontraStudio“) i štamparija „Pergament print“ su iz Niša, a mreža saradnika iz cele Srbije i čitavog regiona: Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore…Nedavno su članovi redakcije “Filaža” dobili pojedinačni poziv da učestvuju u izboru 100 najboljih srpskih dugometražnih filmova XX veka.

D. Dabić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *