Ratni veterani podeljeni: jedni hoće proteste, drugi čekaju sudstvo

Članovi „Kriznog štaba boraca rata 99’ godine“ iz Nišavskog okruga, učesnici u ratu na Kosovu i Metohiji, najavili su za sredu, 29. marta u 14 sati, protest ispred Osnovnog suda, kako bi još jednom ukazali na problem odugovlačenja sudskih organa u donošenju presuda za isplatu ratnih dnevnica koje im država duguje. Oni su pozvali sve učesnike rata da se toga dana ujedine i zajedno iskažu nezadovoljstvo.

arhivska fotografija

Ipak, iako na teritoriji Grada ima preko 14 hiljada boraca i rezervista, Građanin saznaje da ovo Udruženje nema jedinstvenu podršku, jer se mnogi i dalje uzdaju da će prava ostvariti preko suda.

Nakon višegodišnje borbe i čekanja, da Srbija i resorno Ministarstvo isplati dug za ratne dnevnice svim veteranima u zemlji, kao što je to učinila 2008., kada su borci iz Topličkog kraja dobili novac na osnovu teških socijalnih uslova lokalnih samouprava u kojima žive, određeni broj učesnika rata sa teritorije Nišavskog okruga, pokušaće još jednom, javnim okupljanjem ispred niške Palate pravde da ukaže na diskriminaciju, i kako navode, da „primora“ sudstvo da bude ažurnije.

Osim ratnih dnevnica od 3.500 dinara po danu, borci bi od države trebalo da dobiju i po 80.000 dinara sa zateznom kamatom za pretrpljeni duševni bol, ali kako naša borba i čekanje predugo traje, rešili smo da se okupimo i da još jednom podignemo glas i ukažemo na teške uslove u kojima mnogi žive i zato smatram da treba konačno da se svi ujedinimo, bez obtzira ko kojem Udruženju pripada, izjavio je Dejan Veličković, predsednik „Kriznog štaba“, koji dodaje da je ovo jedini način da ostvare svoja prava.

Ipak, u našem Gradu su, već godinama unazad bivši borci podeljeni u toj borbi, jer je preko 10 hiljada njih, koje zastupa pravni tim advokatske kancelarije Srđana Aleksića rešeno da potpuno poverenje ukaže pravnoj borbi, tako da se većina njih, prema rečima predstavnika Udruženja za zaštitu prava boraca, u sredu neće pojaviti na zakazanom skupu.

Mi verujemo u borbu advokatskog tima koji nas zastupa, tako da ja lično, a verujem da su i mnogi moji saborci i članovi sličnog stava, smatram da je protest sada izlišan, jer smo već postigli određeni napredak u toj borbi, izjavio je kratko za našu Redakciju, Rodoljub Vuković, predsednik Udruženja.

Prema najavama oragnizatora protesta, skupu zakazanom ispred Suda, trebalo bi da prisustvuju rezervisti, porodice poginulih saboraca i ratni vojni invalidi.

Podsećamo, nakon što su niški, kragujevački i novosadski apelacioni sudovi, u sporovima koje vodi advokat Aleksić, potvrdili presude Viših sudova o diskriminaciji, sada se čeka na potez i odluku prestoničkog Apelacionog suda, a kako je zakonski rok za vansudsko poravnanje istekao, još nije poznato da li će uslediti tužbe veterana protiv države.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *