Retroaktivnom odlukom niška vlast ukida dupliran porez na imovinu?

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Niša trebalo bi da se smanji porez na imovinu za oko 6.000 Nišlija koji su dobili rešenja da plate duplu sumu od dosadašnje. Uvećane račune su dobili vlasnici zemljišta u niškim selima kojima su utrine, pašnjaci, neobrađene njive računate kao građevinsko zemljište što se oporezuje više od običnog poljoprivrednog zemljišta.

Zanimljivo je reći da do sada ni jedan poreznik iz ove grupe nije platio sumu koja je umela „da ostavi vbez teksta“ mnoge građane. Opozicija je na prošloj sednici optužila vlast da dezavuiše istinu oko ove teme.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović nam se danas nije javio na telefon da približi čitaocima na koji će se način to izvesti. Nisu se javljali ni većnici koji bi trebali da znaju proceduru odnosno mehanizam po kome građani neće morati da plate „prenapumpane“ sume.

Iz izvora bliskih vlasti saznajemo da će odbornici sutra izglasavati neku vrstu „solomonskiog rešenja“ jer će doneti odluku po retroaktivnom principu!?

Od 2011. godine ta zemljišta u Čokotu, Međurovu i drugim selima važe kao građevinska zemljišta, a porez na imovinu je povećan 2014. godine. Sada je sve to prošlo kroz katastar i stigle su uvećane sume. Posle diskusije, verovatrno, sutra ćemo da donesemo odluku da se tim zemljištima vraća status poljoprivrednog, ali da ta odluka važi od početka – januara 2017. godine! Tako da će rešenja za porez biti samim tim, u toj sumi, bespredmetna, a plaćaće se porez kao i do sada. Kako će se to izvesti, saznaćemo sutra- rekao nam je naš izvor blizak vlasti.

Ovo će na sednici biti jedina tačka dnevnog reda.

M.S.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *