Saradnja Nišvila i Kaunas Jazz Festivala: “Eyot” u Litvaniji – “Silent Blast” u Nišu

Zahvaljujući kontaktima uspostavljenim pre dvegodine u Kini i međusobnim posetama direktora Nišville i Kaunas jazz festivala tokom prošle godine – niški sastav “Eyot” nastupiće 30. aprila na festivalu u Litvaniji, dok će litvanski sastav “Silent Blast” sredinom avgusta učestvovati na ovogodišnjem Nišvilu. Letove i honorara sastava “Silent Blast”, posredstvom Kaunas Jazz Festivala, plaćaju Ministarsvo za kulturu Litvanije i Litvanski savet za kulturu, dok Nišville festival pokriva kompletne troškove odlaska i nastupa sastava “Eyot”.

Grupa “Eyot” je inače nedavno objavila novi – četvrti album “Innate” u izdanju njujorške izdavačke kuće Ninety and Nine Records, kao i singl – spot za numeru “Veer”.

Eyot

Album je sniman jesenas u Čikagu u studiju Electrical Audio, legendarng snimatelja i producenta Stiva Albinija koji je pre snimanja  sa grupom Eyot sarađivao i sa imenima kao što su su Nirvana, PJ Harvey, Pixies, Mogwai (…) a poznat je i po tome što je zadržao analogni način snimanja, odnosno bez korišćenja računara. “Innate” je snimljen i izmiksovan za tri dana, a mastering je radila Šeli Stefans (Beck, Makaya McCraven). Pijanista i kompozitor Dejan Ilijić kaže da je kompozicija “Veer” odabrana kao prvi singl jer najviše povezuje novi album sa prethodnim radom grupe. “Samo  ime je igra reči – osnovno značenje je nagla promena pravca, što se može i čuti u kompoziciji, a izgovor je jasan,  i mi ga povezujemo sa Lepenskim Virom, kome je i posvećena. Zapravo, ceo koncept albuma je takav da predstavlja posvetu balkanskom podneblju, preko imena kompozicija do njihove strukture, melodija, harmonije i ritma”  – kaže lider Eyota. Inače, na Kaunas Jazz festivalu ove godine će nastupiti i Dianne Reevs, Nicholas Payton, Gregory Porter, Tord Gustavsen…

 

Sastav “Silent Blast” čine neki od najboljih mladih litvanskih muzičara, studenti  desetogodišnje škole Vilnius Balys Dvarionas, a predvodi ih legenda litvanskog džeza – saskofonista Vytautas Labutis, koji je i sam pohađao tu džez akademiju na kojoj danas predaje i koji kaže da je veoma svestan koliko mladim muzičarima znače nastupi sa iskusnim džezerima, ali i da ta saradnja istovremeno veoma pozitivno utiče i na njegovu kreativnost. Kvintet “Silent Blast” čine još i klavirista Domas Žeromskas, basista Nojus Drasutis, bubnjar Jonas Filmanavičius i pevačica Kotryna Juodzevičiute koje je prošle godine oduševila i širu televizijsku publiku kao pobednica takmičenja “Glas Litvanije”.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *