Sokobanjska „Oštra čuka“ organizuje akciju Vrmdžila 2018

U organizaciji Planinarskog društva „Oštra čuka“ iz Sokobanje, Mesne zajednice Vrmdža i Udruženja mladih „Um“ iz Sokobanje u subotu 17. marta 2018. godine sa početkom u 07:45 sati održaće se akcija u selu Vrmdža kod Sokobanje, u podnožju planine Rtanj.

Akcija je i ove godine popularno nazvana „Vrmdžilla 2018“, po legendi o zmaju iz Vrmdžanskog jezera. Više informacija o akciji možete pogledati na linkovima u prilogu.

Akcija se održava u čast planinarske slobode i dostojanstva, koji su izboreni zahvaljujući hrabrosti i istrajnosti Berislava Trajkovića da planinarstvu u Srbiji ne budu uskraćivana prava koja su inače data zakonima.

Osnivači i vodiči Planinarskog društva „Preslap“ pomagali su Berislavu Trajkoviću u njegovoj borbi za prava planinara i učestvovali su u pokretanju ove akcije, s proleća 2014.godine.

Vrmdža, selo na severu sokobanjske kotline u podnožju planine Rtanj, predstavlja pravo turističko planinsko naselje koje svake godine privlači veliki broj turista iz Srbije i inostranstva. Pored svog specifičnog izgleda, Vrmdža u svojoj neposrednoj okolini ima Vrmdžansko jezero, veliki broj stenovitih odseka koji se u vidu klifova izdižu sa plodnih polja i voćnjaka. Vrmdža je bogata izvorima, prelepim vidikovcima sa kojih se vidi cela sokobanjska kotlina. Mesto je gde je zabeležen pad prvog meteorita na teritoriji bivše SFRJ.

Vrmdža raste, veliki broj ljudi dolazi u Vrmdžu i upravo to mesto bira za svoj budući dom. Stanovnici Vrmdže su iz Italije, Švajcarske, SAD-a i Srbije, stalne migracije stanovništa utiču da Vrmdža nastavlja da živi i da se razvija.

Vrmdža, zahvaljujući planinarima, postala je i snažan sportski i kulturni centar. Na vrmdžanskoj steni Devojački kamen uređeno je prirodno penjalište, zahvaljujući angažovanju prof.dr Daniela Stankovića sa Fakulteta sporta i fizičke kulture u Nišu. U Vrmdži se od 2017.godine održava i festival kratkometražnog ekološkog filma „Vrmdža Fest“.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *