Šta nam to rade, Dragorade?

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milorad Doderović, novinar SBS radija

490x370_Milorad-DoderovicJedan od glumačkih doajena i prvak drame  u ansamblu Narodnog pozorišta u Nišu Risto Bukvić premijerom  monokomedije „One stvari“, obeležio je 40 plodnih godina svog umetničkog rada, sa ulogama u preko 50 predstava u karijeri koja je počela u Sarajevu, a završava se u Nišu.

Bukvić je u trajanju od sat i frtalj vremena monokomedijom, za koju je inače uradio i tekst, tumačeći lik glumca Dragorada na premijeri držao pažnju publike pričom o glumačkom životu o daskama koje život znače, o ljubavi i ljubavnim krizama u srednjim godinama, o državi koje više nema i demokratiji koja se ne jede,o političarima koji nas lažu i građanima koji sve to trpe, o dedi Rajku koji je ostavio i pravo i advokaturu i vratio se na selo da ore njive, ali je, a da pre toga nikada nije bio kod lekara, precrko u 84.godini kada je video šta su sve njegovoj zemlji Srbiji uradili preko svog „Milosrdnog anđela“ 1999.godine…Za svoju glumačku i ljudsku ispovest izmamio je smeh u publici, pa onda prst na čelo, pa opet smeh i na kraju dug i srdačan aplauz i bis.Svojski je to zaslužio i poručio da ovom monokomedijom pokušava da ostavi svoj umetnički testament generacijama koje dolaze, sa posebno važnom porukom i poukom da „ne treba srljati u budućnost koja ti se kezi, a ne smeši“.

490x370_ONE-stvari-plakat-1

U „Onim stvarima“ glumac Bukvić u jednom delu kaže da niko više u ova nova vremena ne šljivi mnogo glumce, pozorište i umetnost i kulturu uopšte. Retki i na ivici „verbalnog incidenta“ su političari koji se u predizbornim kampanjama sete da malo „meda i mleka“ najave  glumcima i umetnicima. Ali, ako neku crkavicu i najave, to lako zaborave čim se ustoliče na vlasti.

Političari i gradski oci svojim nedolaskom na premijeru „Onih stvari“ upravo su potvrdili koliko ih bole i uši i „one stvari“, za tamo nekog glumca i njegov jubilej, za tamo neko pozorište u njihovom gradu koje ipak opastaje i postoji kao gradsko pastorče, i za tamo neke poruke i na njihov račun. Koliko im je stalo do nekog Ristovog ili bilo čijeg jubileja. Baš teta za njih, a ne za slavljenika, jer da su kojim slučajem došli, imali su šta i da čuju, čemu da se pouče i šta da nauče.Ali avaj, zalud je gluvima pričati priču!

Glumac Bukvić je inače dobio povodom svog jubileja nešto bolju pažnju medija, ali možda i zahvaljujući činjenici da se jedno vreme i sam uspešno bavio  TV novinarstvom. Ostavio je naročito za pamćenje i dugo sećanje svoju autorsku emisiju „Arhiv duše“ emitovanu svojevremeno na TV5. Ta emisija je čak prodavana i preprodavana preko video klubova i privatnih kanala.

Kada je engleski ministar odbrane, uoči rata sa nacističkom Nemačkom, došao kod premijera Vinstona Čerčila sa predlogom da se poveća vojni budžet na račun smanjenja državnih izdvajanja za kulturu, premijer mu je pronicljivo odgovorio:

„A šta ćemo onda braniti i za šta ratovati,generale“?

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266