Student Visoke tehničke škole najbolji bacač bumeranga na Balkanu!

Najbolji bacač bumeranga na Balkanu za ovu godinu je Jovan Milosavljević, student Visoke tehničke škole, koji je osvojio 76 poena, dok je drugi Stefan Vasić sa Mašinskog fakulteta, a treće mesto pripalo je Dušanu Goluboviću, učeniku PTŠ „Milutin Milanković“, koji je osvojio 68 poena.

Prva tehnička škola „Milutin Milanković“ uz podršku Ambasade Australije, Gradske opštine „Crveni Krst“, kompanije YUMIS i humanitarne organizacije „Nađi Raula“, organizovala je tradicionalno takmičenje u bacanju bumeranga BUMFest.

Tridesetak takmičara iz Niša i Aleksinca nadmetalo se u bacanju bumeranga na platou ispred logora Crveni Krst u Nišu. Ovo je bilo  finalno takmičenju u sklopu „Bumfesta“ koji tradicionalno organizuje niška Tehnička škola „Milutin Milanković. Ovo je sedmi put kako se manifestacija održava i iz godine  u godinu je sve masovnija.  Takmičari su mladi, uglavnom srednjoškolci i vole sport za koji kažu da je redak ali zahteva veštinu, jer od tehnike bacanja bumeranga zavisi i rezultat. Mnogo više im međutim znači što se na ovaj način druže u prirodi, šire krug poznanstva ali i fizički se razvijaju, zdravije žive.

Primećujem da smo se mi, kao mladi ljudi dosta udaljili. Svi živimo  nekom virtuelnom svetu, imamo virtuelne drugove, a to nije dobro. BUMFest je prava prilika za druženje i bavljenje sportom i zato sam se i prijavio“ – izjavio je Obren Milić, učenik OŠ „Miroslav Antić“, koji je na kvalifikacijama zauzeo drugo mesto.

U pripremnom delu takmičenja učestvovalo je oko 80 takmičara, a njih 30 se kvalifikovalo za finale.

Jovan Mitrović ima 15 godina  iz Aleksinca, ide u prvi razred srednje škole. Ovo je drugi put kako učestvuje na „Bumfestu“ . On kaže da se za takmičenje spremao oko mesec dana, ali da je i tokom cele godine posvećen ovom sportu.

Kod ove discipline se meri daljina do koje je bumerang otišao i povratak što bliže mestu sa koga je bačen”, kaže profesor Ivan Nogić, idejni tvorac takmičenja.

Takmičenje od samog početka podržava ambasada Australije u Srbiji koja dodeljuje nagrade. Nagrade su unikatni bumeranzi , ručno rađeni u Australiji.

Poslednje četiri godine Ambasada Australije ima zadovoljstvo da učestvuje na ovoj manifestaciji i ja dolazim u Niš zbog manifestacije. Zadovoljstvo nam je jer se okuplja mnogo mladih ljudi. Vrlo je zabavno videti mlade ljude u Srbiji  kako se takmiče u tradicionalnom australijskom takmičenju” – rekao je Glen Morison, zamenik ambasadora Australije u Srbiji.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš i gradska opština Crveni krst.

Svrha manifestacije je kulturološka razmena i prezentacija zdravog načina života. Mi smo podržali manifestaciju u finansijskom smislu jer je tako predviđeno programom Budžeta. Uvek ćemo pomagati ovakve sportske manifestacije jer želimo da razvijamo kod mladih sportski,  duh zajedništva i pobednički.  Ovakva sportska manifestacija važna je kako za Australiju tako i za našu republiku Srbiju , a najviše je važna za naš grad” – rekao je prof. dr Miroslav Milutinović, predsednik gradske opštine „Crveni krst“.

Svake godine dodeljuje se i nagrada festa za afirmaciju sporta i sportskog duha. Dobitnik ovogodišnjeg priznanja je kik bokser i koordinator Kancalarije za mlade Stevan Živković.

Ovogodišnji BUMFest održan je u utorak, 22.maja, a učestovalo je 30 najboljih bacača. Ovogodišnji najbolji bacač bumeranga na Balkanu je Jovan Milosavljević, student Visoko tehničke škole u Nišu.

gradjanin.rs7promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *