Svakodnevna saobraćajna gužva ispred vrtića i škola u Nišu

Nema roditelja koji ujutru ili preko dana dovozi ili odvozi svoje dete iz škola u centru Niša, a da se ne nervira jer nema gde auto da ostavi da bi u tih nekoliko minuta uzeo ili odveo svog mališana. Pojasevi oko škola su prenatrpani zauzetim parkinzima, privatnim ogradama… Istu sudbinu dele vozači koju svoju decu dovoze u škole „Vožda Karađorđa“, „Radoje Domanović“, „Učitelj Tasina“, „Ratka Vukićevića“… Problem je naočigled bezazlen jer većina roditelja i najbližih u porodici dovode i odvode decu pešaka, ali ima onih koji pre posla „žure“ da stignu na vreme i na posao i da odvezu dete do škole.

vozdova1
Osnovna škola Vožda Karađorđa

Zoran Ilić koji vodi dete prvo u vrtić u Nade Tomić ulici, a potom drugo dete u OŠ „Ratko Vukićević“ kaže da svakodnevno doživljava stresove.

Najveći problem nastaje u trenutku kada apsolutno nema ni jednog parking mesta u okolini vrtića ili škole. „Parking servis“ dopušta da od trenutka ubeležavanja registracije, protekne 15 minuta kada radnik, ako nema uplate, može da ostavi kaznu na brisaču i slika automobil. Ali, ako nema, onda onda moram auto da ostavim gde stignem kako bi samo predao dete ili ga sačekao. Tu dolazi do problema, ako je leto, onda ga samo uzmem, ali ako je zima dok obujemo čizmice, zakopčamo jaknu, vaspitačica ili učiteljica nam da neko obaveštenje, tada opasnost postoji da nam kola odnese „pauk“ – objašnjava Ilić.

Dragan Paunović, svoje dete odvodi u „Radoje Domanović“ gde su automobili uvek „načičkani“ u Sokolskoj ulici.

Preko puta škole su oficirske zgrade koje imaju rampu za ulazak u dvorište i ja se nekada tu parkiram, a dete dam nekom roditelju koga znam da ga zajedno sa svojim uvede u školu. Pa, ja stvarno, ako nemam gde da se parkiram moram tu – objašnjava Paunović.

U Upravi za saobraćaj Grada Niša navode da u jednom broju u centru Niša, stvarno nema mesta za formiranje parking mesta jer fizički uslovi to ne dozvoljavaju.

U 2015. godini, mi nemamo ni jedno nastradalo dete u zonama škola. Savet za bezbednost saobraćaja i mi kao uprava smo stavili kao prioritet, bezbednost dece u zonama škola. Do sada je urađeno nekih dvadesetak projekata tako da smo uradili pešačke zone, postavljanje „ležećih policajaca“, znakova i svega ostalog gde je to trebalo da se uradi, to smo uradili. Veliki problem je bio ispred Voždove škole gde je postavljen semafor tako da deca mogu preko puta bezbedno da pređu da kupe užinu- priča nam Igor Trajković, saobraćajni inženjer u upravi.

On kaže da je u poslednje vreme, promenom signalizacije mnogo poboljšan protok i bezbednost saobraćaja ispred šest škola u Nišu.

Možda je najbolje urađena izmenjljiva saobraćajna signalizacija ispred OŠ „Desanka Maksimović“ u Novom Selu ispred nadvožnjaka. To je primer kako smo uspeli da bezbednost podignemo na viši nivo. Sada, što se tiče parkiranja roditelja ispred škola, negde gde ne postoje uslovi, jednostavno ni mi ne možemo da reagujemo. Konkretno ispred „Ratka Vukićevića“ nema uslova, ali kod škole „Duško Radović“ u Duvaništu smo sagledali celu situaciju i sa desne strane može da se parkira i tu „pauk“ ne nosi automobile i mogu svi da se parkiraju pa i roditelji. To sve dozvoljava konfiguracija terena. Izmenjljiva sabraćajna signalizacija je urađena u svim školama koje su u Knjaževačkoj ulici, potom Bubanjski heroji i „Kralj Petar I“. U svim tim školama su problem autobuska stajališta preko puta ulice tako da smo to izmenjljivom saobraćajnom signalizacijom regulisali bezbedan prelazak – navodi Trajković.

Niški novinar TV „Zone plus“, Dragan Stojanović Žika kaže da su škole tako u Nišu raspoređene da su zapravo to koordinate niškog saobraćaja.

Izgradnjom bulevara, zaobilaznica I kružnih tokova saobraćaj u Nišu poslednjih godina podignut je svakako na viši nivo. Međutim trebaće još da se radi, jer smo svedoci svakodnevnih zastoja u saobraćaju kako „u špicu“ ispred škola tako i tim žilama kucavicama grada. Izgradnjom Juznog bulevara, koji bi povezao Železnicku stanicu sa Trošarinom umnogome bi rasteretio sobraćaj u juznom delu Niša, pre svega ka pravcima Obilicev venac – ulica Jovan Ristica. Dovoljno je da u pola četiri prodje onaj Ruski voza za Dimitrovgrad i da imamo kolone više desetina auomobila o ozbiljan zastoj u trouglu ulica Vojvode Gojka, Vojvode Putnika i Obilićev venac. Problem je tim pre veći jer ovim ulicama saobraćaju gradski autobusi, pa ako još ako uzmemo u obzir da je u trgovačkoj ulici Obilićev venac vrlo često haotično parkiranja, sa standardo upaljena sva četiri migavca tipa “evo sad cu, samo sto nisam..”, onda je sasvim jasno koliko je problem ozbiljan – tvrdi Stojanović.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *