Svakodnevni protesti bivših radnika tokom boravka premijera Vučića u Nišu? (video)

Jedan deo bivših radnika industrijskih pogona u Nišu planira da tokom boravka Vlade Srbije u Nišu na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, svakodnevno protestuje ispred Gradske kuće. Oni zahtevaju dva sastanka sa premijerom i resornim ministrima. Kao novinu u dosadašnjim pregovorima nude kompromis da isplata bude višegodišnja na rate, kao stara devizna štednja ili u državnim obveznicama kojima bi mogli da plaćaju struju, vodu, komunalije i slično.

U Nišu ima oko 4.500 bivših radnika koji potražuju zaostale dohotke, a u Srbiji od 50.000 do 70.000 građana. U Nišu teško da neko ima evidenciju koliko se puta okupljala ova grupa koja ispred Gradske kuće na protestima nije brojala više od 500 ljudi (iako mnogo njih traži zaostale plate). Jedino što su uspeli je da im republika da jednokratnu pomoć od 10.000 dinara i to pred izbore, ali da se zapravo to računa kao deo njihove konačne isplate.

Radiša Spasić, bivši radnik Elektronske industrije kaže da je na nedavnom sastanku u Kruševcu bilo prisutno nekoliko udruženja bivših radnika koji daju podršku svakodnevnim protestima i odlučujućim sastancima sa preijerom Vučićem. On nam se predstavlja da je predsednik Foruma bivših radnika.

bivsi-radnici-19

Premijer Vučić može biti mesija ili dželat. Ukoliko ne prihvati bilo koje rešenje ovog problema postaćemo dužnički robovi, ako bude mesija spasiće nam dušu. Uspeli smo da se organizujemo na nivou cele Srbije. Pored zaostalih plata nama nije uplaćivan staž, a mnogi od nas nisu dobili odgovarajući socijalni program zbog čega smatramo da smo diskriminisani. Uputićemo resornim ministarstvima zahteve gde očekujemo njihov pristanak da razgovaramo o našem problemu. Taj razgovor bi trebalo da rezultira prvim sastankom sa premijerom koji bi nam izneo ponudu rešpenja problema, a drugi potpisivanje konačnog sporazuma – rekao je Spasić za „Gradjanin.rs“.

bivsi-radnici-30

Spasić dodaje da je suština celog problema da 4.500 porodica u Nišu izađe iz dugova državi, da tim novcem plate komunalne troškove, pre svega grejanje gde su dugovi značajno narasli.

Na drugoj strani, Žarko Đorđević koji predvodi bivše radnike u protestima ispred Gradske kuće kaže da Spasić nema nikakav legitimitet da poziva radnike na svakodnevne proteste.

bivsi-radnici-12
Žarko Đorđević (u crnom kaputu) – foto: arhiva gradjanin.rs

Tačno je da sam ja predložio sastanak za 21. oktobar s čim se većina naroda nije složila. To poštujem, pa smo zakazali sastanak za 7. oktobar. Taj skup sam prijavio i u SUP-u. Drugo, sastanak sa premijerom može da bude koristan, ali svakodnevni protesti su nemogući jer prilikom boravka Vlade i premijera, vladaju posebne mere bezbednosti. Takvi protesti bi trebali da budu na udaljenosti od 100 metara od Gradske kuće. To kaže zakon, a ne ja. Ne znam koga Spasić u ovom trenutku pretstavlja, ali bojim se da on sve to samoinicijatvno radi – kaže Đorđević.

zapisnik-sa-sastanka-u-krusevcu
Zapsinik sa sastanka u Kruševcu

Spasić to demantuje pokazujući zapisnik sa sastanka u Kruševcu gde su bili predstavnici Apatina, Užica, Zrenjanina, Prokuplja, Arilja, Niša i drugih gradova i opština.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *