Svečano otvorena mala scena Narodnog pozorišta u Nišu

Nakon više od godinu dana od početka radova, u susret Danu niškog teatra, mala scena niškog Narodnog pozorišta danas je svečano otvorena. Novi prostor će kako kažu omogućiti drugačiji pristup pozorišnoj umetnosti, ali i pružiti priliku mladim glumcima koji nemaju priliku da budu stalni članovi ansambla da imaju svoj prostor.

Posle duže od pet decenija zagovaranja ideje izgradnje male scene pozorišta u Nišu, kako kaže direktor ove ustanove, Spasoje Milovanović, danas se svečano otvara novi scenski prostor.

„Novi prostor će ne samo omogućiti drugačiji pristup pozorišnoj umetnosti, već će omogućiti da mlade koleginice i kolege koji nemaju priliku da budu stalni članovi ansambla Narodnog pozorišta imaju svoj prostor. U Nišu trenutno ima oko 60 mladih ljudi koji su ili završili ili završavaju neku od pozorišnih akademija“ – rekao je Milovanović.

Dodaje da je postojanja jedne institucije kulture dugo 137 godina, izraz civilizacijskog dostignuća jedne sredine.

„Pozorište je neraskidivo vezano za modernu istoriju Srbije, ne slučajno i himna države Srbije nastala je iz pozorišne predstave. Ne može da se zamisli da jedno društvo ide napred ako nema svoje pozorište o kome brine“ – istakao je Milovanović.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i ministarka kulture Maja Gojković, koja je naglasila da se otvaranjem male scene otvaraju nove mogućnosti za kreativnost pozorišnog izraza, kao i da će zahvaljujući novom prostoru sada moći da se izvode paralelno dve predstave, što je značajno imajući u vidu da je ova ustanova prošle godine imala 60 000 posetilaca.

Premijerom predstave „Koštana“, pozorište će 11. marta obeležiti 137. godine postojanja ove kulturne ustanove.

Podsetimo, za dogradnju Male scene, država je izdvojila milion evra a sa izgradnjom male scene počelo se decembra 2022. godine. Prvobitni rok završetka radova je bio 11 meseci a zatim kada je rok probijen pomeren je za 27. decembar što takođe nije ostvareno.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *