Svetski dan turističkih vodiča – Besplatno razgledanje Niša za učenike i studente

Povodom tradicionalnog obeležavanja Svetskog dana vodiča koji se proslavlja 21. februara, Udruženje turističkih vodiča grada Niša, organizuje besplatno razgledanje grada u nedelju 25. februara. Ovogodišnja tema povezuje promociju i podsticanje zelenog turizma.

Obilazak grada, kako kažu iz udruženja turističkih vodiča, biće kombinacija autobuskih i pešačkih tura. Ona bi počela sa dogovorenih lokacija u gradu i obuhvatala bi posetu Arheološkom parku Medijana, Ćele Kuli, Tvrđavi i Koncentracionom Logoru 12. februar.

„Verujemo da su turistički vodiči u jedinstvenoj poziciji da deluju kao zeleni čuvari na svojim destinacijama i gradovima, stvarajući svest o prirodnom – geografskom i antropogenom okruženju, kroz svoje aktivnosti kod turista – putnika.“ – navode iz udruženja.

Ove godine „turisti“ će biti deca i studenti niških srednjih škola i fakulteta.

„Na ovogodišnje razgledanje grada ići će đaci iz Ugostiteljsko – turističke škole,  Gimnazije 9. maj, Gimnazije Stevan Sremac, O.Š. Radoje Domanović, i studenti Prirodno – matematičkog i Filozofskog fakulteta, Singidunuma, kao i đaci Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija iz Niša.“ – dodaju iz udruženja.

Svetski dan turističkih vodiča je uspostavljen 1990. godine i od tada se proslavlja svake godine. Te godine je u njegovom obeležavanju učestvovalo 15 zemalja, dok je 2011. godine proslavljen u više od 50 država širom sveta. Na taj dan turistički vodiči su uključeni u različita dešavanja a najčešće je to vođenje tura za osobe sa posebnim potrebama, decu, partnere iz turističke industrije i sve ostale svoje sugrađane. Dešavanja uključuju i razne seminare i predavanja za lokalne turističke vodiče čime oni usavršavaju svoje teorijsko znanje, ali i veštine i tehnike vođenja.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *