U Nišu i okolini oko 2.500 porodica živi bez struje!

U Nišu i okolini živi 2.500 porodica bez struje, a neki od njih nemaju električnu energiju i u poslednje tri godine. Ovo je podatak Centra za zaštitu potrošača koji je iznet na tribini „Električna energija – javno dobro ili monopol?“, a koju je organizovalo Udruženje pokreta slobodnih stanara.

EPS Distribucija na teritoriji grada Niša, Aleksinca, Doljevca i drugih gradova masovno zloupotrebljava institut „neovlašćene potrošnje električne energije“ tako što bez prisustva građana/vlasnika brojila, dokaza i odgovarajućeg dokumenta konstatuje navodnu neovlašćenu potrošnju i isključuje struju, a nakon toga ucenjuje građane/vlasnike brojila da će je uključiti tek kada kupe novo brojilo i plate njegovo izmeštanje, što je po zakonu obaveza EPS-a, i kada uplate sva zastarela dugovanja za korišćenje električne energije, što je takođe protivzakonito, saopštilo je ovo udriuženje.

Oni, takođe, upozoravaju da EPS Distribucija ignoriše njihove zahteve za privremeno uključenje struje i prigovore o visini dugovanja „mesecima ili unedogled“, iako je dužna da odluči u roku od 3 ili 15 dana. Prema njihovim rečima, EPS Distribucija odbacuje zahteve za privremeno uključenje struje kao „nepotpune“, zahtevajući od potrošača da joj dostave dokumentaciju koju zakon ne propisuje.

I sudovi u većini slučajeva odbijaju predloge isključenih potrošača za određivanje privremene mere, odnosno uključenje struje do okončanja sudskog spora. Neki od građana su nakon upravnih i sudskih postupaka, pokrenuli podstupke red Ustavnim sudom, i najavili obraćanje Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, po raznim osnovama, navodi se u saopštenju koje su poslali medijima.

gradjanin.rs

2 Comments

  1. JA SAM JEDAN OD ONIH KOJIMA JE SKINUTO BROJILO IAKO ZIVIM SA TESKO BOLESNIOM SUPRUGOM.APELI I MOLBE NISU POMOGLI.VEROVATNO OD SVEGA OVOGA NECE BITI NISTA,JER SU ONI NEMILOSRDNI.BIO SAM NA TRIBINI.BILO JE STRASNO SLUSATI POTRESNE PRICE,POSEBNO ZENE KOJA ZIVI SA BOLESNOM CERKOM KAO I COVEKA KOJI JE DANIMA U CENTRU GDE PROTESTVUJE PROTIV OVAKVE AKCIJE EDB.POKUSAJMO DA SE IZBORIMO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *