U Nišu su počela domaćinstva da se greju i na izvore podzemnih voda!

Obnovljivi izvori energije su sve popularniji u svetu, a u Nišu je jedan broj građana odlučio da se greje na ovaj način. Narodski rečeno, traže se izvori vode u zemlji pored zgrada ili kuća koji se toplotnim pumpama zagrevaju i time se prostorije u objektu šire toplotnu energiju. Ovo nije nov način grejanja. U Skandinaviji i Rusiji postoji odavno, ali kod nas se takav način zagrevanja prostorija tek „probija“.

foto: gradjanin.rs - sve košta pa i uvođenje grejanja na podzemne vode
foto: gradjanin.rs – sve košta pa i uvođenje grejanja na podzemne vode

Oni koji se greju na takav način kažu da je grejanje odlično. Porodica Stanimirović iz Niša je ovu vrstu grejanja planirala paralelno još sa gradnjom kuće, mada može se i naknadno uvesti.

Tu je u stvari problem naći podzemnu vodu čija se geotermalna energija kojirsti preko sonde ili preko podzemnog razmenjivača toplote zemlja – voda. Ovim načinim može da se greje i cela zgrada. Voda ne mora da bude nešto mnogo topla, može biti između 10 i 15 stepeni. Mi smo našli vodu 11 stepeni. Onda se temperatura te podzemne vode preko toplotmne pumpe se dodatno zagreva. Onda se podešava koliko je potrebno da bude vruća u radijatorima ili drugim grejnim telima u prostorijama objekta – priča Milan Stanimirović, domaćin.

On kaže da se na ovaj način mogu grejati prostorije i drugim grejnim telima, a može zagrevati i cevi za podno grejanje.

Kada je reč o ceni za uvođenje ovakvog grejanja moram da kažem da sve košta, i grejanje na kotao, i ogrevno drvo i jednostavno nema jeftinog grejanja, ali u ovom slučaju, mi smo do sada dali oko 2.000 evra. Bušenje je trajalo tri dana, toplotna pumpa koštam, na primer, 250 evra, grejna tela za kuću i još uvek sistem nije funkcionalan. Trebalo bi uložiti sada još oko 500 evra da bi sve bilo kako valja. Struja koju troši pumpa neće iziskivati veliki trošak… Jedini rizik koji postoji je taj, šta ako presuši izvor, ali to nas pored Nišave ne bi trebalo da plaši dok bi oni koji nisu pored reka, trebali da razmisle – objašnjava nam on.

Domaćin ove kuće nam kaže da je velika korist to što će uvek imati grejanje u celoj kući, a nema pepela, nema gara, loženja, čišćenja što u sličnim načinima zagrevanja stvara dodatne probleme. On kaže da su oni kod kojih je video ovaj način zagrevanja, prezadovoljni.

Bratislav Savić, klavijaturista ansanbla „Groš“ kaže da je ovakve izvore energije video na zapadu.

Teško da će neki izvor da presuši kod ovakvog grejanja, ali ukoliko se u zgradi ne slože svi da plate struju za pumpu, eto problema. Inače mislim da je to fantastičan način za zagrevanje kuća. To praktično radi na termostat. Koliko pustiš, toliko te greje. Jeste da je skupo uvođenje, ali se dugoročno sigurno isplati – kaže on.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

1 Comment

  1. Bratislave,mani se komentara o tehnici i grejanju,sviraj si organu i gledaj svoja posla!Grejanje je velika nauka i kulturne nacije(kao Slovenci) se time bave studiozno,a ne komentarisu po principu -sve po malo znam!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *