Učenici Gimnazije „Bora Stanković“ proglašeni za najbolju IT kompaniju u Srbiji

Ekipa učenika Gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša dobila specijalnu nagradu za najbolju kompaniju iz oblasti informacionih tehnologija (IT) na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Beogradu. Ekipa „Bore“ je sa kompanijom „Archive codex“ predstavila jedinstvenu aplikaciju za mobilne telefone koja predstavlja podsetnik i planer  za đake.

Aplikacija služi da se na lak način organizuje slobodno i radno vreme učenika i pomaže da ne zaborave važan test ili domaći zadatak. Đaci bilo koje škole mogu da kreiraju odeljenje i koriste je za svakodnevne potrebe – kaže Nikola Ilić, direktor ove učeničke kompanije i učenik prvog razreda gimnazije.

Sajam učeničkih kompanija podržava Ministarstvo privrede, a održan je u tržnom centru Delta siti u okviru Nacionalnog takmičenja za najbolju učeničku kompaniju.

Svoje proizvode i usluge predstavilo je 20 srednjoškolskih timova, a posetioci su mogli, između ostalog, da probaju parfeme u čvrstom stanju, zdravu užinu za decu, kozmetiku sa dodatkom ljute papričice, “zdravu” kafu, proizvode od kozijeg mleka i brašnom od žira.

Ministarstvo privrede već treću godinu zaredom finansijski podržava program učeničkih kompanija organizacije Dostignuća mladih.

U prethodnoj školskoj godini u program je uključeno 225 srednjih škola sa 3.320 učenika, a u tekućoj je, navodi pomoćnica ministra, taj broj veći – 275 škola sa 4.500 učenika.

Direktor Dostignuća mladih Darko Radičanin rekao je da je ove godine u srednjim školama širom Srbije osnovano više od 150 učeničkih kompanija, a da je 134 učestvovalo na četiri regionalna takmičenja koja su organizovana u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu i Nišu.

Na Evropskom takmičenju koje će se ove godine održati u Beogradu učeničke kompanije predstavljaće „Groove Street” kompanija iz Pete ekonomske škole u Beogradu.

Na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija učestvovalo je 20 srednjoškolskih timova iz Svrljiga, Aleksinca, Vlasotinca, Niša, Beograda, Šapca, Vršca, Novog Sada, Šida, Sremske Mitrovice, Kragujevca, Paraćina, Aleksandrovca i Požege.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *