Uhapšen Vujadin Šćekić, jedan od najuspešnijih privrednika Niša

Niška policija jutros je uhapsila 4 osobe zbog utaje poreza od 122,5 miliona dinara. Uhapšena su 4 muškarca iz Niša, Aleksinca, Beograda i Smedereva, među kojima je i Vujadin Šćekić iz Niša, direktor jednog od najuspešnijih niških preduzeća, Jugoimpeks, a zbog sumnje za tri krivična dela koja se tiču utaje poreza, potvrđeno je “Građaninu” u niškoj policiji.

vujadin-scekic-menadzer-godine
foto: petreciklaza. com – Vujadin Šćekić

Njih četvorica se sumnjiče da su 2011, 2012 i 2013. godine fiktivno fakturisali veću količinu robe kako bi izbegli plaćenje poreza. Oni su uzeli gotov novac, a državu su oštetili za 122 i po miliona dinara, izveštavaju beogradski mediji.

„Jugo-impeks“ je 2013. godine imao prihod od 40 miliona evra, a prepoznatljivo je po preradi bakra visoke čistoće za potrebe hemijske industrije i proizvodnju bakarnih soli.

Preduzeće za otkup i reciklažu otpadnog materijala “Jugo-impeks” iz Niša i vlasnik Vujadin Šćekić dobitnici su nagrade za menadžera godine Grada Niša i Evropske poslovne skupštine, Sokratovog komiteta u Oksfordu.

U policijskom saopštenju se navodi da su zajedničkom akcijom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu i Odseka Poreske policije iz Beograda, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, uhapšene četiri osobe, osumnjičene da su oštetile budžet Republike Srbije za više od 122 i po miliona dinara.

Osumnjičeni su označeni inicijalima:

– V. Š. (1965) iz Niša, odgovorno lice Privrednog društva „Jugo-impeks“ d.o.o. Niš, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja, neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit i falsifikovanje službene isprave,
– M. K. (1952) iz okoline Obrenovca, odgovorno lice Privrednog društva „Eko bel 026“ iz Smedereva, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja, neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit u pomaganju i falsifikovanje službene isprave,
– B. M. (1983) iz Smedereva, odgovorno lice Privrednog društva „Mapet“ d.o.o. Beograd i S. K. (1973) iz Aleksinca, odgovorno lice samostalne radnje „Ofert“ iz Grocke, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela poreska utaja u pomaganju i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da su od početka sepembra 2011. do kraja septembra 2013. godine M. K, B. M. i S. K. sačinjavanjem fiktivne dokumentacije o navodnom prometu sekundarnih sirovina i bakarnih katoda omogućili V. Š. da utaji 122.577.443 dinara poreza po osnovu prava na odbitak prethodnog poreza pri obračunu PDV i izbegavanja plaćanja poreza na dohodak građana.
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu.

Gradjanin.rs

2 Comments

  1. Malo u pritvoru,pa posle nanogica.To je sudbina tih poznatih biznismena,menadzera godine i slicno.Posle zna se,oslobadjanje i placanje odstete za bespravno lezanje u zatvoru.E,Srbijo sta si dozivela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *