Ulično osvetljenje slabo iako Nišlije izdvajaju 22 miliona dinara za popravku

Iako su primedbe građana na ulični “polumrak” koji vlada gotovo na teritoriji čitavog grada sve češće i glasnije, u niškom Parking servisu, koji je u prvoj polovini godine od JKP “Gorica” preuzeo poslove održavanja ulične rasvete, smatraju da je stanje zadovoljavajuće i u skladu sa raspoloživim novčanim sredstvima.

161006-rasveta

Prema podacima koje je služba za odnose sa javnošću JKP “Parking servis” dostavila našoj redakciji, u ovoj godini iz gradske kase je za sanaciju javne rasvete na gradskom i prigradskom području izdvojeno 22 i po miliona dinara. Međutim, i prema proceni čelnika ovog javnog preduzeća a i na osnovu realne situacije koja se može videti na ulicama Niša, potrebe su višestruko veće od dodeljene sume.

Saradnja sa Direkcijom za izgradnju Grada i nadležnim gradskim čelnicima je odlična, ali su realne potrebe veće, tako da će o sredstvima za narednu godinu biti reči tek prilikom sastavljanja budžeta, kada ćemo ukazati na potrebe za 2017. godinu, stoji u pisanom odgovoru Jelene Nešić, savetnice direktora za odnose sa javnošću.

Česte primedbe NIšlija odnose se i na ophođenje onih, koji primaju platu na račun građana, i koji bi trebalo da stoje njima na usluzi. Konkretno, kako tvrde sugrađani, mesecima je već problem i samo prijaviti problem, jer se na telefonske brojeve za prijavu javlja portir koji zapisuje javljanja građana, a kasnije ih prosleđuje nadležnima tako da je komunikacija otežana. U PS pak kažu da kol-centar radi normalno.

ulicno-mosvetljenje

Prema podacima koje je Građanin dobio, na održavanju javne rasvete i semaforske signalizacije u našem Gradu, trenutno radi 12 radnika, odnosno  dve ekipe javne rasvete prepodne, dve popodne i po jedna ekipa prepodne i popodne na održavanju i montaži semaforske signalizacije.

Kako se navodi, za razliku od prethodnog perioda i teške situacije u kojoj se nalazilo preduzeće koje je ranije održavalo ulično svetlo, sada Parking servis poseduje dve dizalice za rad i obe su u funkciji, a materijala za obavljanje delatnosti ima dovoljno.

Zašto je ipak, spisak čitavih ulica u različitim delovima Niša koje su noću bez svetla odavno je podugačak?

Kod kvarova na javnom osvetljenju gde više ulica ostane bez svetla, potrebno je otkloniti kvarove u trafostanicama koje su vlasništvo EPS-a. To zahteva proceduru pisanja zahteva za otklanjanja kvarova, zakonom predviđene bezbedonosne standarde koji se moraju ispoštovati kod takvih intervencija ,kao i dozvolu dispečerskog centra EPS-a da u zakazanom terminu se može pristupiti trafo stanici uz prisustvo radnika EPS-a, objašnjenje je nadležnih.


Građanin Srđan Nonić: Nisam siguran da je dobra odluka da Parking servis popravlja ulično svetlo

Stanje rasvete je jako loše, pored nefunkcionisanja u jednom dobrom delu grada, vreme kad se pale svetla nije usaglašeno sa uslovima, a iz razgovora koji sam vodio sa odgovornim licima, objašnjeno mi je da im fale delovi koji regulišu paljenje svetala u Nišu odnosno ako se dobro sećam uklopni satovi. Nisam siguran da je odluka da to radi Parking servis dobra, priča za Srđan Nonić, sportista i odbornik opozicije u gradskoj Skupštini.


N.Marković

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

2 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *