Vladika niški Arsenije: Naše crkve su tapije na srpsku zemlju

Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G.G. Arsenije prisustvovao je donatorskoj večeri za izgradnju Hrama Velikomučenika Georgija koja je održana 8. februara u Prokuplju. Prema rečima protojereja Nikole Ilića, starešine Hrama Sv. Prokopija, na donatorskoj večeri je prikupljeno 2.300.000 dinara, 720 eura i 300 švajcarskih franaka.

donatorska večera
Vladika niški Arsenije

Blagosiljajući sve prisutne, Vladika niški je rekao „da su srpske svetinje, srpske crkve, večite tapije na srpsku zemlju“.

Donatorsku večeru organizovala je Crkvena opština, u saradnji sa opštinom Prokuplje. Prisustvovali su: predsednik opštine Aleksandar Simonović, sa saradnicima, komandant Kopnene vojske Srbije general potpukovnik Milosav Simović, komandant 3. Brigade VS pukovnik Predrag Grbić i komandant prokupačke kasarne, major Borko Bućković, narodni poslanik Darko Laketić, predstavnici Udruženja Topličana u Beogradu, privrednici Prokuplja.

Ideja o podizanju Hrama posvećenog Velikomučeniku Georgiju u Prokuplju datira iz 1934. godine. Do sada je urađen temelj ove građevine površine 360 metara kvadratnih, a prema rečima predsednika opštine Prokuplje, Aleksandra Simonovića, do kraja ove godine bi trebalo da budu zavšreni radovi do samog krova.

„Gradeći ovaj hram nastavljamo tradiciju i ovo delo Božje koje počinjemo nastavljajući ono što smo nasledili. U ime crkvene opštine zahvaljujem se Bojani Vukadinović koja je kao projektant uradila i poklonila projekat nove crkve, kao i svima koji su pomogli na bilo koji način“ rekao je arhijerejski namesnik prokupački, protojerej stavrofor Slobodan Petrović.

Prisutrnima na donatorskoj večeri je prikazan film o ideji za izgradnju ovog hrama, a duhovni program pripremili su učenici prokupačke Gimnazije.

B.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *