Vlasnici pasa oprez: Neko prosipa mišomor na ulicama Niša

Stojanović(Zoo planet): Nije prvi put da neko prosipa mišomor na ulici. Otrov kreozan opasniji za pse – iako ga nema u prodaji, neko i njega baca u niškim parkovima

misomor
Prosut mišomor u Ulici Đuke Dinić

Na trotoaru Ulici Đuke Dinić za sada nepoznato lice prosipalo je ceo paket mišomora, otrova za glodare. Ova ulica je izuzetno prometna, a pretpostavlja se da neko želi da otruje pse lutalice koje se u ovoj ulici često vide. Ovo je jedna od najprometnijih ulica u gradu gde mnogi vlasnici pasa na putu do Tvrđave, šetaju svoje ljubimce pa se njima preporučuje veći oprez.

Dušan Stojanović, predsednik Udruženja „Zoo planet“ komentariše da se to ne događa prvi put u Nišu i da u gradskim parkovima ima osoba koje bacaju čak i smrtonosniji otrov – kreozan.

-Mišomor je roze boje i vidljiv je pa oni koji imaju kućne ljubimce moraju biti oprezniji. Mišomor velikim psima izaziva dehridataciju organizma, povraćanje, ali psima sa slabijim imunitetom može da izazove smrt. Najčešći otrov koje neke osobe umeju da bace u parkovima je kreozan. On je oker-žute boje, plastelinaste mase gde kod psa odmah nastupa smrt, ukoliko konzumira prstohvat. On se nekada koristio za đubrenje povrtnjaka, da ubija štetočine, više se ne koristi, ali ga ljudi odnekud pronalaze. I sada umeju „neki“ da ga bace u parkovima. Mi smo jednom intervenisali i u roku od desetak minuta nismo uspeli da stignemo i spasimo psa. Neverovatno je to smrtonosan otrov. U tim slučajevima, kada se na javnoj površini vidi nepoznata supstanca, trebalo bi prijaviti Komunalnoj policiji koja će pozvati nadležnu službu da to ukloni – komentariše Stojanović.

M.S.

1 Comment

  1. Hvala vam na ovoj objavi, sigurna sam da ste imali najbolju nameru. Potrebno je da gradjani znaju sledeće:
    Ovo je kažnjivo po 2 osnova, Krivični zakonik čl. 269. ubijanje i zlostavljanje životinja i čl. 278. izazivanje opšte opasnosti po zdravlje i život ljudi…. Molim da prijavljujete ove slučajeve, policiji i komunalnoj inspekciji…..DUŽNI su da izadju na lice mesta, naprave zapisnik, pokupe dokaze, izjave svedoka…. da napišu izveštaj i daju ga na potpis onom ko je prijavio delo…. nemojte potpisivati ako se ne slažete sa zapisnikom,insistirajte na njegovoj ispravci, dopuni… DUŽNI SU DA UKLONE OTROV po izvršenom uvidjaju…… Ovo je masovna pojava, prosto ne verujem da je ovo delo privatnih lica….. igleda da nekom odgovara da umesto da po zakonskoj obavezi zbrine napuštene životinje….lakše im je da ih pobije…..zaista je vrlo važno pronaći počinitelje…ovo je opasnost i za ljude.
    —————————————————–
    Ipak, nabrajanje mogućih otrovnih supstanci samo daje ideju neljudima šta i kako da koriste u svojim nedelima… ovo sa kreozanom bi bilo bolje da nije pomenuto.
    Hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *