Završena ovogodišnja istraživanja na lokalitetu Velika humska čuka

Radovi arheologa na lokalitetu „Velika humska čuka“ za ovu godinu su okončani. Ove, za razliku od prethodne godine istražena je sonda veličine čak 70 metara kvadratnih na gornjem platou ali i još dvadesetak kvadrata na prostoru fudbalskog igrališta u podnožju brda.

hum2
Na gornjem platou otkopana je u potpunosti kuća pronađena prošle godine i došlo se do veoma značajnog otkrića da je objekat, koji datira iz ranog bronzanog doba, u stvari napravljen na temeljima još starijeg čiji su uzorci poslati na datiranje. Drugi važan pronalazak jeste posuđe ukrašeno grafitom koji se na ovim prostorima teško ili nikako nije nalazio.

U podnožju Velike humske čuke pronađena je nekropola iz kasnijeg antičkog odnosno rimskog perioda a otkopana su četiri dečija groba. Aleksandar Bulatović, rukovodilac istraživanja pretpostavlja da se radi o vremenu oko 400. godine Nove ere.

Rezultati su ove godine veoma dobri a očekuje se da se u narednoj sezoni obezbede znatno veća sredstva, možda i iz IPA fondova, kako bi istraživanja bila obimnija i sveobuhvatna. Inače, ove godine je projekat realizovao Arheološki institut iz Beograda u saradnji sa Narodnim muzejom iz Niša a finansirali su ga Ministarstvo kulture i GO Crveni Krst.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *