Zbog brze pruge ruši se preko 30 kuća u niškim selima, meštani zabrinuti i bez mnogo odgovora

Najavljena trasa brze pruge Beograd-Niš, proći će kroz sela Trupale, Vrtište i Popovac, tim povodom meštani ovih sela izrazili su zabrinutost zbog planirane izgradnje brze pruge, jer bi kako kažu, zbog pruge moralo da bude srušeno najmanje 30 kuća u njihovim naseljima. Zbog glavne železničke stanice, biće srušena i zgrada GO Crveni krst.

Na sastanku u Oficirskom Domu, gde je bila održana javnu prezentacija izmene prostornog plana koju su održali predstavnici niške i republičke vlasti, žitelji Vrtišta i Trupala prisustvovali su sa ciljem da dobiju informacije čije će se kuće, pomoćne prostorije i njive naći na budućoj trasi i kakve će biti cene eksproprijacije. Međutim odgovora na skoro sva njihova pitanja nije bilo.

Novica Jocić iz Vrtišta kaže da izgradnjom ove pruge ostaju bez sportskog terena lokalnog fudbalskog kluba, koji maja slavi pola veka postojanja.

„Kod terena ispod sela, gde je moja kuća, praviće s nadvožnjak i najmanje tri ulice se zatvaraju. Mora da se pravi neka zaobilaznica da obilazimo oko sela. Nećemo imati pristup selu. Selo smo sa najboljim geografskim položajem u Nišu, a zaboravljeno je od lokalne zajednice, i jedino je od Niša do Aleksinca koje nema društvene prostorije i jedino koje se uvećalo“ – žali se Jocić.

Mnogi meštani imaju svoje probleme i pitanja a Vlasta Đorđević kaže da se pomirio sa tim što će njegova vikendica u Vrtištu biti srušena, i naglašava da ga muče stalni pozivi advokata, koji žele da ga zastupaju.

„Moja vikendica je na deonici gde će biti pruga i niko mi ne daje nikakve informacije. Advokati mi nude zastupanje za 5% ili 10%, od njih sam i saznao za sve ovo“ – kaže Đorđević.

Privremeni direktor Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Đorđe Milić pojasnio je da se u proces eksproprijacije ide po usvajanju planskog dokumenta koji je osnov da Vlada ovaj projekat proglasi projektom od javnog interesa i da će svaki objekat na toj trasi biti posebno veštačen.

„Cena za eksproprijaciju se ocenjuje na osnovu prosečnih vrednosti nepokretnosti, bilo da se radi o zemljištu ili o izgrađenim objektima. To se utvrđuje na osnovu regularnih ugovora o prometu nepokretnosti. Cene će se znati po utvrđivanju javnog interesa i rešenje o eksproprijaciji“ – naveo je Milić.

Građani sa svojim pitanjima upućivani su da napišu primedbu do 9. aprila, do kada traje javni uvid, ali oni smatraju da je to premali rok.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *