Besplatna pravna pomoć za žrtve torture i nečovečnog postupanja

Centar za ljudska prava-Niš obezbediće besplatnu pravnu pomoć i pravno zastupanje pred sudovima za žrtve torture i nečovečnog postupanja u naredne tri godine. Za pomoć mogu da se jave građani sa teritorije cele Srbije. Za pružanje pravne pomoći i pravno zastupanje angažovani su advokati iz Niša, Beograda, Novog Sada i Novog Pazara koji imaju veliko iskusto u oblasti ljudskih prava.

Lidija Vučković, predsednica Centra za ljudska prava Niš

Pravna pomoć je deo projekta „Sveobuhvatna akcija protiv torture“, koji zajedno sprovode Međunarodna mreža pomoći (IAN), Centar za ljudska prava-Niš i Centar za gradjansku inicijativu iz bivše jugoslovenske republike Makedonije, a finansira ga Evropska komisija.

Na konferenciji za novinare, priređenoj u Centru za ljudska prava-Niš, predsednica oranizacije Lidija Vučković, rekla je da potencijalne žrtve torture i nečovečnog postupanja mogu da se jave na telefon Centra: 018/524-332, pošalju pismo na e-mail adresu: ni_cent@eunet.rs ili poštom na adresu: Centar za ljudska prava-Niš, ul. Cara Dušana br. 54 – PC „Dušanov Bazar“ kupola, lokal 202, 18000 Niš.

Predstavljeni su i advokati Stevan Arambašić iz Novog Sada i Miroslav Stanojević iz Niša, koji će biti angažovani na projektu. Oni su istakli da su tortura i nehumano postupanje apsolutno zabranjeni i da u korpusu ljudskih prava predstavljaju jednu od najznačajnijih stavki. Na žalost, činjenica je da svi prostori u kojima su lica lišena slobode kretanja predstavljaju potencijalni okvir gde može doći, i u velikom procentu slučajeva dolazi do nehumanog i nečovečnog postupanja, odnosno do torture. Osim policijskog pritvora i zatvora, tu su i ustanove socijalne zaštite gde su trajno smeštene osobe sa mentalnim invaliditetomkao i zatvorena odeljenja psihijatrskih bolnica i za domove za smeštaj starih lica, gde je tortura pasivnost i zanemarivanje. Ocenjeno je da nema opravdavajućih okolnosti za nečovečno postupanje i da se protiv torture treba boriti na svim nivoima, upoznavanjem javnosti kroz medije, rešavanjem konkretnih slučajeva i zaštitom pojedinca i konačno pronalaženjem sistemskih rešenja za efikasno suzbijanje nasilja i nehumanog postupanja u društvu.

Cilj ovog projekta je svet bez torture gde su počinioci dovedeni pred lice pravde, a preživeli u potpunosti uživaju svoja ljudska prava.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *