Jedan od najtragičnijih datuma u novijoj istoriji Niša – 25 godina od bombardovanja centra grada

Tog 7. maja 1999. godine, u vremenu od 11:20 do 11:40 časova, borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Holandije bacili su više kontejnera kasetnih bombi na Niški aerodrom ali su bombe, kako tvrde iz NATO-a „promašile“ cilj i pale unutar šireg centra grada i tom prilikom usmrtile 16 ljudi, među kojima je bila i 26-godišnja trudnica.

Kasetne bombe bile su razasute iz najmanje dva kontejnera, nošene vetrom, pale su na tri lokacije u centralnom delu grada i to pored zgrade Patologije niškog Kliničkog centra na jugu grada, u centru pored zgrade Banovine uključujući glavnu pijacu, autobusku stanicu i zdravstveni centar 12. februar i na parkingu Niš Ekspresa pored Nišave.

Prema izveštajima, od eksplozije kasetnih bombi na tri lokacije u Nišu poginulo je 16 civila, najviše Nišlija, među kojima i Ljiljana Spasić u 7. mesecu trudnoće, stradalo je u Šumatovačkoj ulici, teške povrede zadobilo 8 a lakše 11 civila. Oštećeno je 120 stambenih objekata, uništeno 47 a oštećeno 15 putničkih automobila.

Novo bombardovanje kasetnim bombama usledilo je 12. maja 1999. godine, ovog puta istočni deo grada, što je rezultiralo ranjavanjem 11 civila, a većina od tih povreda bile su amputacije. Bombardovano je Duvanište koje je udaljeno više od 7 km od aerodroma, a ova bombardovanja kasetnim bombama smatraju se jednim od najozbiljnijih napada u toku NATO bombardovanja SRJ u kojem je došlo do stradanja civila korišćenjem kasetnih bombi.

Bombardovanje Niša počelo je oglašavanjem sirena 24. marta i trajalo je do 10. juna. Na grad je ispaljeno 324 razornih projektila – 161 avio bombi, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, 8 grafitnih projektila. Procenjuje se da je u tom periodu poginulo 26 civila, teže ranjeno njih 60, a lakše oko 200.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *