Centar za vizantijsko-slovenske studije obeležava 10 godina rada serijom predavanja

Osnovan 2014. godine sa ciljem da postavi čvrst institucionalni okvir za saradnju istraživača i time omogući učešće u realizaciji nacionalnih, regionalnih i međunarodnih naučnih projekata iz oblasti vizantijsko-slovenskih studija, Centar za vizantijsko-slovenske studije ovog aprila serijom kulturnih događaja i predavanja, obeležava 10 godina od osnivanja.

Centar je do sada organizovao nekoliko programa, među kojima se ističe Međunarodna naučna konferencija „Vizantija i pravoslavlje“. Suizdavač je uglednog časopisa Crkvene studije, a objavio je i knjigu akademika Antonija Emila Tahiaosa „Solun i svet Slovena: duhovno i kulturno zračenje vizantijskog grada“. Inicirao je i stvaranje Međunarodne naučne mreže, koja će okupiti srodne institucije iz regiona i sveta.

„Povodom obeležavanja 10 godina od osnivanja Centar organizuje seriju predavanja i to na teme „Koje su vizantijske pisce čitali Srbi u srednjem veku“, „Zakonopravilo Svetoga Save – značajan spomenik srpske pismenosti“, „Logos i sabornost“, „Recepcija Svetog pisma u Pselovim carskim govorima posvećenim Romanu IV Diogenu“ – navode iz Centra.

Predavanja će 3. aprila u 19 sati držati prof. dr Dragiša Bojović, 10. aprila u 19 sati doc. dr Jelena Stošić, 17. aprila, takođe u 19 sati prof. dr Branko Gorgiev, a 24. aprila u 19 sati će govoriti prof. dr Jasmina Stamenković Šaranac. Predavanja će biti održana u zgradi Univerziteta, u sali br. 8.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *