„Crvena plima“ na sajtu YouTube

Film „Crvena plima“ mladih Nišlija, zaljubljenika u sedmu umetnost, Marka Markovića i Emila Destanija, konačno se našao na sajtu YouTube.

Film je premijerno prikazan 1. aprila ove godine u bioskopu Kupina, a sredinom oktobra i na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu. Radnja filma smeštena je u budućnost. Radi se o čoveku koji pokušava da pobegne iz podzemnog grada-države, svojevrsnog Polisa, u potrazi za slobodom, vođen pričama o nekom „boljem svetu“.

marko-markovic

Marko Marković (na slici), glumac niškog Narodnog pozorišta, jedan od reditelje i glumac u filmu ovako je prokementarisao projekat za naš sajt:

„Crvena Plima je pre svega filmski eksperiment. Brisani prostor. Setting u filma je manje-više preslikana stvarnost Srbije, onako kako je mi vidimo – haotičnu i primitivnu. Pitanje kojim smo se bavili jeste ima li izlaza iz ovog ludila i ako postoji, kuda to bežimo? Ili je jednostavno ta granica koju treba da pređemo samo imaginarna linija? Želeli smo da film ne pati od transparetne simbolike pa otud i “škrtost” u korišćenju filmskim jezikom i dijalozima.”

Pored Marka, na scenariju je radio i dramaturg Emil Destani, niškoj pozorišnoj publici poznat po dramatizacijii romana „Borilački klub“ za istoimenu predstavu, koja je na redovnom repertoaru niškog Narodnog pozorišta.

Osim Marka, glavnu ulogu u filmu ima i Marko Rašić, glumac Akademskog pozorišta iz Niša. On je za portal Građanin govorio o atmosferi i uslovima na snimanju:

“Atmosfera na snimanju je bila iznenađujuće dobra, s obzirom na teške uslove rada i brzinu snimanja. Većini ekipe ovo je bilo prvo (ili prvo ozbiljnije) iskustvo pred kamerom, tako da je entuzijazam bio na visokom nivou, i svima je bio cilj da se film snimi. Vrućinu smo podnosili prilično dobro, a treba naglasiti i to da je razumevanje meću ekipom bilo itekako prisutno. Iako smo morali da se prilagođavamo rasporedu snimanja koji se menjao u toku samog rada, ipak smo uspeli da, uz veliku želju, privedemo film kraju.”

Sporedne uloge su uglavnom “poverene” glumcima Akademskog pozorišta, ali i Emilovim i Markovim prijateljima. Montažu je radio Dejan Basta, dok je Luka Radulović bio zadužen za snimanje. Sastavni deo filma je i muzika, koju su potpisali Željko Ljubić Piti, Bojan Bošković i Marijan Cvetanović.

I.Aćimović

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266