Dragan Stojković Piksi za „Gradjanin“: Ma gde bio, Niš ti je u srcu

Živa fudbalska legenda, Dragan Stojković Piksi bio je danas popodne domaćin agenciji „Sinopsis“ koja pravi dokumentarni film o Fudbalskom klubu „Radnički“ Niš tako da su ova producentska kuća i „Gradjanin.rs“ uradili zajednički intervju. Sat vremena sa takvom fudbalskom legendom prođe „o čas“, a prenećemo vam ga u dva nastavka gde Piksi priča o Radničkom, dečačkim danima, prvim golovima, reprezentaciji Jugoslavije, Japanu…

ekipa-filma
Ekipa filma razgovara sa Draganom Stojkovićem Piksijem

Posle ulaska ekipe filma sa zapadne tribine na tartan stazu, pa na sveže pokošenu travu stadiona Čair, Piksi je krako sam prošetao po terenu i prokomentarisao: Uh, čoveče Čair! Stvarno divne uspomene nosim odavde. Ovo nema cenu“.

– Ma gde bio, Niš ti jednostavno ostaje u srcu. Pariz, London, Njujork, Beograd…Sve je to veće, lepše izgrađeno, ali Niš je grad gde sam odrastao, pamtim te prve korake ovde, prvi trening. Niš ima neku draž, neku toplinu, ma gde otišo Niš je u srcu… Tada su svi moji vršnjaci, tinejdžeri igrali u „Radničkom“. Stalno su se hvalili kako postižu golove i ostalo i ja sam se onda pitao, šta li ću ja da napravim, jer sam realno igrao bolje od njih. Bio je petak kada sam potpisao pristupnicu, pamtim to jedno lepo vreme – počinje priču fudbaler za koga mnogi tvrde da je najbolji niški fudbaler svih vremena. On kaže da je imao podršku svih igrača jer je kao šesnaestogodišnjak bio član prve ekipe. Tadašnji trener Dušan Nenković ga je puštao u drugom poluvremenu u početku.

pikse
Piksi: Uh, čoveče, „Čair“. Ovo nema cenu…

– To je bilo normalno tada. Ali su navijači hteli da uđem od početka utakmice. Normalna sredina, kakav je tada bio Radnički, ipak je pravilno uradila što to nije poslušala jer je to bio deo jednog normalnog sportskog razvoja. Ja sam mogao da odem iz Niša sa 13,14 godina. Dolazili su ljudi da me vode u Beograd, ali ja to nisam hteo. Ono štop sam poneo odavde je to patrijarhalno vaspitanje koga se i dan danas držim i koje mi je mnogo puta pomoglo. Danas klinci žure, svako ima svoje snove, ali svako ima svojih pet minuta. Ja sam znao da ću otići iz Niša kad-tad što je normalno za razvoj jedne fudbalske karijere, ali nisam to hteo da učinim samo zbog nekakvog interesa – priča Stojković.

Dragan-stojković-piksi

Gol protiv Dinama(Zagreb)!

– To nikad neću da zaboravim. Fenomenalna akcija na golu prema severnoj tribini, Miki Aleksić ulazi u šesnaesterac, dobacuje, Marijan Vlak, golman „Dinama“ izlazi, šut, goool, „Čair“ eksplodira od oduševljenja, to je nezaboravan osećaj. Onda, kada sam Simoviću iz „Hajduka“ dao gol koji stotinama minuta pre toga nije primio gol…To bi trebalo doživeti, jer se ne da rečima prepričati.

Piksi na klupi reprezentacije Srbije?

Gradjanin: Da li je istina da će te na klupu A reprezentacije Srbije?

Piksi: Mnogo pitaš prijatelju! Da ću opet na trenersku klupu to je izvesno, ali koja će to ekipa biti, videćemo. Reprezentacija do 20 godina je pokazala mnogo potencijala, a to se da uraditi sa A reprezentacijom, ali potrebno je da se stvore neki preduslovi za tako nešto – rekao je Piksi.

M.Smiljković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *