Dragomir Milenković Joga – dobitnik nagrade Nišvila za životno delo

Dragomir Milenković, samostalni umetnik, gitarista, kompozitor, publicista i jedan od pionira fuzije džeza i world music – dobitnik je nagrade za životno delo koju Nišville festival dodeljuje umetnicima koji su ostavili značajan trag na srpskoj džez sceni. Njemu će nagrada biti uručena prve večeri Nišvila 2023, u četvrtak 10. avgusta.

Dragomir Milenković je rođen je 1954. u dalmatinskom gradu Trogiru, Hrvatska. Živeo je i u Prokuplju, a godine tokom kojih je stekao širu afirmaciju i skrenuo pažnju na svoj rad i van granica Srbije, proveo je u Nišu.  

Pored širokog interesovanja i iskustava u oblasti muzike, tokom nekoliko decenija se veoma posvećeno se bavio džezom, radeći po sistemu Berkli škole iz Bostona, a potom istražujući mogućnosti primene muzike sveta u džez umetnosti. Početkom 90-ih prošlog veka radio je na izgradnji nove balkanske muzike i balkanskog džeza u okviru sastava Hazari (koji je pre trridesetak godina osnovao upravo u Nišu, a čije je prvo izdanje objavljeno u izdanju Nišvila) i Misteria Karpatika, da bi nastavio sa kulturološkim radom na teoriji i praksi džez improvizacije. Sa autorskim kompozicijama se do sada predstavio na 14 albuma.

Član je Udruženja Kompozitora Srbije, organizacije SOKOJ, a od 2005. godine član Koordinacionog odbora umetnika grada Beograda.

Dragomir Milenković Joga će sa novom postavom grupe Hazari nastupiti na otvaranju ovogodišnjeg festivala, na kojem je inače nastupao nekoliko puta, a u posebnom sećanju je ostao koncert Hazara, kada je kao specijalni gost na Nišvilu  2010. godine sa njima nastupio Kornelije Bata Kovač.

Gradjanin.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *