Država Srbija plaća zatvorskim pobunjenicima 134.500 evra

Evropski sud za ljudska prava presudio je u slučaju pod nazivom „Habimi i drugi protiv republike Srbije“ da im Srbija plati obeštećenje u vrednosti od 134.500 evra, potvrdila je za „Građanin“ sudijski saradnik Osnovnog suda u Nišu, Jelena Milenković-Vuković. Ova suma trebalo bi da se isplati do 3.decembra, a taj rok se bliži.

dru-zatvorenici-na-slobodi

Ministarstvo pravde naložilo je Osnovnom sudu i Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu da podele odgovorenost i zajedno isplate 134.500 evra osuđenicima, za koje nisu procesuirali moguću torturu za vreme pobune 26. novembra 2006. godine, u niškom Kazneno-popravnom zavodu.

Na ovaj način, postupilo se po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu od 3. juna, u slučaju “Habimi i drugi protiv Srbije“.

Sudu se obratilo 37 zatvorenika, a svakom od njih je dosudio po 3.600 evra na ime naknade nematerijalne štete, kao i 5.000 evra za troškove postupka.

– Od ove sume, Osnovni sud bi trebalo da isplati 67.250 evra dok bi ostatak trebalo da plati osnovno tužilaštvo. Osnovni sud u Nišu se obratio Visokom savetu sudstva i zatražio navedena sredstva da bi sud mogao svakom pojedinačnom podnosiocu predstavke da isplati određenu sumu-kaže Milenković-Vuković.

Predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca Dobrosav Nešić kaže da je tužbu evropskom sudu podneo u ime 51 zatvorenika niškog KPZ.

– U međuvremenu, zbog raznih pritisaka, 14 osuđenika je odustalo od utuženja, a ostali su dočekali presudu iz Strazburu – ističe Nešić. – Ovaj slučaj ne bi imao ovakav epilog, da je zdravstvena služba odradila posao kako treba ocenivši da lekari u zatvorima postoje “samo na papiru”.

Nešić podseća da se leskovačkom Odbora za ljudska prava krajem 2006. obratile žrtve mučenja u niškom zatvoru, za “pomoć radi krivičnog progona pripadnika žandarmerije i zatvorskih službenika koji su ih zverski mučili za vreme pobune“.

– Radeći na tim slučajevima, stiče se utisak da se događaji nisu odvijali onako kako su zvanično predstavljeni u javnosti, da je prekomerna fizička sila uputrebljena i na pojedinim zatvorenicima koji su bili u krevetu i pidžamama Preko sto zatvorenika je trebalo intrevenciju lekara, ali nije svima pružena adekvatna medicinska pomoć – navodi Nešić.

Pobuna zatvorenika u niškom zatvoru ugušena je krajem novembra 2006. intervencijom specijalnih snaga policije i Žandarmerije. Oko pet stotina žandarma i policajaca, pod punom opremom i uz korišćenje policijskih pasa, uletelo je tada u zatvor.

Tokom policijske intervencije povređeni su zatvorenici, koji su vozilima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koja su neprestano pristizala, prebacivani u bolnicu.

Prema tadašnjim nezvaničnim informacijama, zatvorska uprava je pozvala policiju kad je grupa zatvorenika počela da lomi inventar. Međutim, osuđenici su tvrde da su mirno protestovali zbog odlaganja usvajanja zakona o amnestiji i da akcija policije nije bila ničim isprovocirana.

M.Ristović-M.Smiljković