Festival folklora u Nišu okuplja 500 učesnika

Međunarodni studentski festival folklora, jedanaesti po redu, okupiće ove godine više od 500 učesnika iz osam zemalja, koji će, od 16. do 20. jula, kroz igru, muziku i pesmu, predstaviti duh i tradiciju svog naroda. Njihovi domaćini su Studentski kulturni centar Niš i Akademski folklorni ansambl „Oro“.

Folklorci iz Grčke, Gruzije, Bugarske, Bolivije, Kine, Kostarike i Meksika, kao i iz gradova u Srbiji, od ponedeljka do petka boraviće u Nišu, u okviru Međunarodnog festivala folklora u organizaciji niškog SKC-a. Festival s godinama raste i razvija se, te će tako osim u Nišu, koncerti biti održani i u opštinama Bela Palanka, Vladičin Han, Knjaževac, Ćuprija i Ražanj. Ove opštine su, zajedno sa GO Medijana i gradom Nišom, ovogodišnji pokrovitelji festivala.

Želeli smo da i ove godine predstavimo srpski indetitet ansamblima iz inostranstva, ali da isto tako Nišlijama i ljubiteljima folklora iz regiona predstavimo igre, običaje, tradicije i kulturu različitih zemalja. Trudimo se i da proširujemo saradnju sa ostalim gradovima i opštinama, kako bi što veći broj ljubitelja folklora uživao u veličanstvenim koncertima. Sigurni smo da će naš regionalni festival prevazići svoje okvire u narednim godinama“, navodi Dragana Petković, direktorka SKC Niš.

Po tradiciji, na dan početka festivala, Obrenovićevom ulicom prošetaće svi učesnici, defile počinje u 18 sati, a svečano otvaranje u 20:30č.

Pozivamo sve Nišlije da zajedno prošetamo Obrenovićevom ulicom i pozdravimo sve učesnike, a da zatim i otvorimo festival na Letnjoj pozornici i da svi zaigramo sa našim gostima“, kaže direktorka Studentskog kulturnog centra Niš.

Opštine, koje su deo tima ovogodišnjeg festivala, kažu da će dati sve od sebe da budu dobri domaćini.

Prvi put imamo priliku da ugostimo ovoliko folkloraca i budemo deo tima ovog festivala… Pripremili smo i mnoga iznenađenja, potrudićemo se da sve bude na viskom nivou, a da narednih godina i nastavimo saradnju“, navodi Zorica Živković, ispred KUD „Sava Jeremić“ iz Ražnja.

I saradnici iz Ćuprije navode da se raduju što su deo ovako velike manifestacije.

Saradnja sa SKC-om i organizacija jedne ovakve manifestacije je veoma značajna za nas, pre svega jer nam dolazi veliki broj gostiju iz inostranstva. Naš domaćin KUD „Železničar“ pomoći će nam da goste, na najbolji način, upoznamo sa turističkim potencijalima naše opštine.“, navela je Jelena Petrović, iz Turističke organizacije Ćuprije.

Završni koncert zakazan je za petak 20. jul u Parku Svetog Save, kada će se svi ansambli koji učestvuju na festivalu pozdraviti sa niškom publikom, a svečanom zatvaranju prethodiće i defile učesnika.

Karte za otvaranje festivala mogu se nabaviti svakog dana u kafeu Letnja pozornica, po simboličnoj ceni od 200 dinara. Ukoliko u ponedeljak, 16. jula bude kiše, koncert će se odrćati u Domu vojske.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *