Goran Bogdan u Nišu: Umetnici razbijaju barijere zvaničniih politika na Balkanu

Publika na Letnjoj pozornici u Nišu na Filmskim susretima izabrala je hrvatskog umetnika, Gorana Bogdana za glumca treće večeri festivala. Bogdan je teško mogao da se odbrani od želje mnogobrojnih obožavatelja, a pre svega dama koje su htele da se slikaju s njim.

Goran Bogdan sa obožavateljkama

Ovaj glumac na „privremenom radu“ u Beogradu radi trenutno sa rediteljem Srdanom Golubovićem , a kako najavljuje, od oktobra bi trebalo da nastavi snimanje serijala „Senke nad Balkanom“ gde glumi agenta ruske Kominterne Mustafu Golubića.

U Nišu se predstavio u filmu „Agape“ sa „teškom“ ulogom sveštenika koji se susreće sa problemom pedofilije.

  • Tema filma jeste škakljiva i taj moj lik je potpuno rastrzan. Nije sigurno s koje strane bi trebalo gledati taj lik, da li s pozitivne ili negativne strane. To ludilo je mogo zanimljivije glumiti nego neke jednostavne stvari tako da sam tu našao svoj gušt – priča Bogdan. On kaže da je to jedan ljudski film koji prikazuje realne proibleme i pojave.

On kaže da umetnost razbija barijere koje seju zvanične politike država na Balkanu.

  • Ta razdvojenost naroda je veštački napravljena. Ona nije prirodna. U javnosti vlada neka nacionalna različitost među narodima, ali vreme će pokazati da to nije realno. Jedno su zvanična saopštenja, a drugo su osećanja naroda. Kada politika zapadne u neki problem, odmah se uhvate za „neprijatelja“ preko granice i time rešava sve, ali sve je to kratkog daha i to je kupovina političkih poena. Vreme će pokazati da dobre stvari gravitiraju jedne prema drugima. Bez obzira na raslojavanje, razjedinjavanje, dobri umetnici će se naći na dobrim projektima bez obzira na sve – objašnjava Bogdan.

On kaže da radi u Beogradu već osam godina i već se oseća kao kući.

  • Sada trenutno ima sedamdesetak kolega muzičara iz Zagreba koji rade, snimaju u Beogradu. Tu je „Bes“, tu su „Žigosani“ koji snimaju ovde tako da bez obzira što se priča u javnosti, na vestima, to jednostavno nije istinito. Eto, ja imam sreće da sa Srdanom radim i očekujem da nastavim sa „Senkama“ i baš sam sretan što radim takve projekte. Sam lik Mustafe Golubića je na jedan način težak jer tako prepun život avantura moram da sažmem. Pogotovu sam inspoirisan time što se radnja događa 1934. godine, u jednom turbulentnom, a opet romantičnom vremenu. Nadam se da će će projekat izići u javnost već u februaru sledeće godine – kaže Bogdan.

On kaže da je gluma „kruh sa sedam kora“.

  • Nekada je postojala država sa preko 20 miliona ljudi i umetnost je tada mogla da se oseti u punom sjaju. Ja mislim da će se kad tad nekom nevidljivom rukom vratiti vreme u kome i umetnost i društvo stoji na čvrstim nogama – zaključuje Bogdan.

Ovaj glumac napominje da nije očekivao da u Nišu ima toliko fanova što se i videlo na Letnjoj pozornici.

Tekst i foto M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *