Grad mora da pomogne “Konstantinu“ da predstavi Niš u Magdeburgu!

Gradjanin: Milorad Doderović
Gradjanin: Milorad Doderović

Dok gradski oci u poslednjih nekoliko godina znaju da “spucaju” državni novac na potpuno bespredmetna putovanja, niška vokalna grupa “Konstantin” za sada nema novca da predstavlja Niš na prestižnom festivalu. Ukoliko ne obezbedi 5.000 evra za putne troškove, u svetu sve čuvenija niška Vokalna grupa „Konstantin“, neće moći da u prvoj polovini jula učestvuje na prestižnom internacionalnom muzičkom festivalu u Magdenburgu. Neće valjda gradski čelnici reći da ne mogu da pomognu „Konstantinu“ da ipak otputuje u Magdenburg i tamo na najlepši način reprezentuje i Srbiju i svoj grad? Ili možda i ovom prilikom samo „tupimo slova“ i „gluvima pričamo priču“?

slika Konstantin

Boraveći oko poslova izbora novog sastava Lokalnog antikorupcijskog forume /LAF/ u gradskoj većnici pitao sam svojevremeno visokog gradskog funkcionera kako mogu da se vidim sa tadašnjim šefom kabineta gradonačelnika? Rečeno mi je da te sedmice neću moći da se sretnem sa dotičnim gospodinom jer je“na službenom putu u inostranstvu“. Pitao sam dalje da li je tom službenom putu sa gradonačelnikom i rečeno mi je da nije. Onda sam dalje zapitkivao a gde je šef kabineta otputovao, sa uredno plaćenim putnim troškovima i dnevnicama i dobio nekakav nemušti odgovor. A pošto sam zapravo znao gde je, rekao sam – da nije možda ne nekakvoj internacionalnoj izložbi sireva u Beču i konačno sam samo klimanjem glavom dobio odgovor da – jeste!? Šta će šef kabineta niškog gradonačelnika na izložbi sireva u Beču, pa čak i da nije o trošku gradskog budžeta, već neke ovdašnje asocijacije ili udruženja proizvođača sireva i zašto umesto njega zašto u Beč nije otišao jedan ili još jedan autentični proizvođač sireva? Nisam dobio odgovor, a verovatno su ga znali samo oni kojima je palo na pamet daga tamo i pošalju, gde je mogao biti samo degustator i ništa više! Koliko znam, dotični je kasnije kadrovski avanzovao. Dakle, ovom pričom samo otkrivamo samo tezu o „uticaju bečkih sireva na niško kadrovsko avanzovanje“ i možda bise sa ovom tezom moglo i magistrirati ili doktorirati na nekom privatnom univerzitetu u ovoj našojSrbiji?

Ali, kakve veze može imati ova priča sa strepnjom vrsnih vokala iz grupe „Konstantin“ za zbog nedostatka para za putne troškove neće u julu moći da odu na festival u Magdenburg? Ili sa mnogim sličnim pričama kada nema para da nam na najveća internacionalna takmičenja i olimpijade znanja ne mogu da odu najtalentovaniji matematičari, fizičari, hemičari…i njihovi profesori i mentori. Ili ipak odu na jedvite jade uz pomoć svojih roditelja ili kompanija i ljudi koji očigledno bolje od naših gradskih čelnika znaju koliko vrede i šta znače ti i takvi mladi talentovani ljudi, pa se još i vraćaju sa medaljama.

Dokle ćemo tako, vrag bi ga znao? Možda je „bolje“, ili preciznije rečeno „drskije i bezobraznije“ iznose putnih troškova za „Konstantina“ i njima slične raskalašno potrošiti na reprezentacije, službene ručkove i službena putovanja čelnika javnih preduzeća i ustanova, pa i gradskih funkcionera, a čiji je učinak sa tih putovanja „tek da im kaput vidi put“!? Zavirite u periodične ili godišnje izveštaje o visinama reprezentacije čak i hroničnih gubitaša koji se finansiraju iz gradske kase /u prevodu – iz džepa građana kao poreskih obveznika/ pa ćete lako videti koliko bi „Konstantina“ i talentovanih mladih olimpijaca moglo da pokrije svoje troškove i na svetskim pozornicama kulture i takmičenjima doprinesu odgonetanju pitanja „kude je taj Niš“, ili „kude je ta Srbija“?

© 2022 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266