Građani Niša na nogama: „Antibeton žurka“ u borbi za zelenilo

U nedelju popodne, sportski teren iznad Stare ciglane bio je mesto okupljanja za više od stotinu građana Niša, koji su se okupili na drugoj „Antibeton žurci“, manifestaciji koja simbolizuje borbu protiv betonizacije i gubitka zelenih površina u ovom gradu.

Skup je organizovan kao odgovor na nedavne urbanističke planove lokalnih vlasti i investitora, koji su ovo područje, nekadašnje zelene oaze, sporta i rekreacije, proglasili građevinskim zemljištem. Upkos činjenici da je zemljište u postupku restitucije i da je porodica Popović pravni naslednik, investitor planira izgradnju 2500 stambenih jedinica, što bi rezultiralo betoniranjem celog brda i potencijalnim profitom od 75 miliona evra.

Stanovnici Palilule, zajedno sa sugrađanima iz drugih delova grada, izrazili su svoje nezadovoljstvo planovima koji ne samo što ugrožavaju njihove potrebe, već predstavljaju i ozbiljnu pretnju po lokalni eko-sistem, povećanje rizika od poplava, veće aerozagađenje, kao i saobraćajni kolaps.

U ime udruženja „Nišlije da se pitaju“ obratili su se Tamara Milenković Kerković, Slaviša Dinić i Dragana Milutinović istakavši da je urbana gradnja potrebna ali da se gradovi razvijaju prema potrebama građana a ne prema ličnim interesima nekoliko ljudi u Gradu.

Potpisima na Peticiji građani su potvrdili da traže poništenje nezakonito donetog Plana generalne regulacije – Palilula 2 . Poništenje ovog PGR-a je ključno jer je njime promenjena javna namena i predviđeno uništenje ove „zelene oaze“.

Okupljene Nišlije, a i brojna deca su glasno podržala da u Nišu ima mnogo boljih lokacija za gradnju stanova, a da „Naše terenče“ kao jedinstvena „oaza slobode i prirode“ treba da se sačuva kao park za Palilulu i za Niš.

Ovaj događaj jasno ukazuje na rastući otpor građana prema urbanističkim odlukama koje idu na štetu javnog dobra i prirodnih resursa grada Niša. Građanska inicijativa i zajednički protesti pokazuju da su Nišlije spremne da se bore za očuvanje svog grada i njegovih zelenih površina, uprkos pritiscima urbanizacije i komercijalnih interesa.

I.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *