Grejanje na Slaviji u Beogradu (ne) košta jeftinije nego u Nišu

Tokom sednice na kojoj je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović obrazlagao svoj jednogodišnji rad, „zakačena“ je uvek aktuelna tema centralnog grejanja u Nišu.

arhivska fotografija: Miloš Milošević i Darko Bulatović

Šef odborničke grupe „Dosta je bilo“ u niškom parlamentu, Srđan Nonić zamerio je za govornicom što vlasnik stana (56 kvadrata) na Slaviji plaća za istu kvadraturu stana plaća nešto više od 5.880 dinara dok on (Nonić) plaća 10.000 dinara.

Gradska toplana je neefikasna. Šta znači ako usred Beograda moj prijatelj plaća duplo manje grejanje u prestonici nego ja u Nišu. I to se mora reći, da u grejnoj sezoni, moj račun dostiže i do 12.000 dinara. Veliko pitanje je kako do sada niko nije uspeo preko Gradske toplane da se isključi s daljinskog grejanja. Broj korisnika koji se isključio do sada je ravan 0 (nuli). Zašto? Zato što su nametnuli uslov da mora da se renoviraju instalacije u celoj zgradi da bi se neko isključio. I to je sada čista demagogija – rekao je on za govornicom.

Centralno grejanje u ovom gradu ima oko jedne trećine stanovništva.

Miloš Milošević, gradski većnik je rekao da je paušalna izjava da stan na Slaviji plaća toliko nisku cenu grejanja jer je „u Beogradu daleko, daleko skuplje grejanje nego u Nišu“.

Ja nemam sada cenu gasa na svetskoj berzi, ali ono što se može reći je da cena grejanja u Nišu u 90 procenata zavisi od cene grejanja, a nekih desetak odsto od Gradske toplane. Prema onim fakturama koje nama „Jugorosgas“ isporučuje jasno se vidi krajnji obračun. Što se tiče isključenja s Gradske toplane, normalno da je moguće isključiti se s toplovoda jer je jasno propisana procedura, odnosno usklađena sa zakonom o stanovanju. Nije nam drago kada se neko isključi, ali to je moguće. To što se 0(nula) korisnika do sada isključilo je rezultat toga što niko od stanara nije ispoštovao zadatu proceduru, a koju opet kažem, zakon propisuje, a ne mi – rekao je Milošević za govornicom.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *