Huligani izgrebali ploču poginulima u „Niškom incidentu“

Nepoznati huligani su prošle noći izgrebali ploču koja je postavljena u Logoru na Crvenom krstu gde će sutra 14.oktobra biti postavljen kamen temeljac za spomenik posvećen crvenoarmejcima izginulim u Drugom svetskom ratu u borbama za Niš. Da li su to učinili huligani ili neka organizovana grupa koja je protiv postavljanja ovog spomenika za sada se ne zna.

tabla

Nebojša Ozimić, kustos Narodnog muzeja kaže da je ploča izgrebana nečim oštrim (što obično čovek nema kod sebe prim. aut), ali i otkriva nam burnu istoriju Nišlija početkom novembra 1944. godine.

Amerikanci mitraljirali fudbalsku utaknicu u Nišu

– To se dogodilom 7. novembra 1944. godine kada su američki avioni prvo mitraljirali publiku i igrače na futbalskoj utakmici 1944. godine između crvenoarmejaca i jugoslovenskog tima. potom su negde kod Aleksinca, iz aviona, bacali bombe na vojsku Ruske armije. Tada su se podigli ruski avioni gde su dva pilota izgubila život i koji su sahranjeni tu ispred logora. na utakmici je samo jedna osoba ranjena, a u ovom poznatom „Niškom incidentu“ poginulo je 33 Rusa dok je njih 37 ranjeno-objašnjava Ozimić.

SAD: Greška! SSSR: Mapa dokazuje nameru

Zvanični američki izvori i danas tvrde da su piloti pogrešili u navigaciji, pa su umesto nemačke kolone Grupe armija E u klisuri Ibra, napali crvenoarmejsku kolonu u dolini Morave. Međutim, izveštaji istrage Crvene armije iz 1944. pokazuju da Rusi u to objašnjenje nisu verovali. Svedok bitke, ruski pilot Boris Smirnov, u memoarima otkriva da je u olupini američkog aviona pronađena mapa na kojoj je grad Niš označen kao pravi cilj napada.

„Niški incident“ rezultat „podzemne politike“

ZAPADNI vojni istoričari navode da je „niški incident“ bio početak američko-sovjetskih letačkih „borbi pasa“ (dogfajts) tokom Hladnog rata. Manji incidenti su se ponovili iznad Jugoslavije 1945. godine, a zatim su se nastavili tokom Korejskog rata i drugih sukoba na ivici interesnih zona. Mnogi istoričari smatraju da američko-ruski sukob u Srbiji u oktobru i novembru 1944. nije bio slučajnost, već posledica „podzemne politike“. Naime, tada je postalo jasno da nema ništa od Titovog obećanja Čerčilu da će posle rata organizovati slobodne izbore.

– Američka tajna služba OSS poslala je u štab Jugoslovenske vojske u otadžbini tajnu misiju „Rendžer“ kao poslednji pokušaj da spreči komuniste da zavladaju Srbijom – kaže istoričar Miloslav Samardžić. – Plan komandanta misije pukovnika Mekdauela bio je da izdejstvuje predaju nemačkih snaga u Srbiji Mihailoviću, uz obećanje da ih Amerikanci neće prepustiti Sovjetima. Mekdauel je planirao da nemačkim oružjem naoruža 300.000 Mihailovićevih boraca-navodi Samardžić za Večernje novosti.

M.Smiljković/Večernje novosti