Humanitarnom akcijom obeleženo 13 godina od smrti Šabana Bajramovića

Iako je kralj romske muzike, Šaban Bajramović preminuo na današnji dan, 8. juna pre 13 godina, zaborav na njega ne bledi. On živi u Nišu, Srbiji i svuda tamo gde su ljubitelji meraklijskog sevdaha kroz svoje pesme. A, nije malo, iza sebe je ostavio. Kako neki navode, oko 700 – što tekstova što melodija.

Svake godine, Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata obeležava 8. juni festivalom „Me sem Šaban“(Ja sam Šaban) gde pored „Crnih mambi“, benda koji je pratio Šabana nastupaju i gosti, poznatije muzičke zvezde iz sveta „world“ muzike. taj koncert je odložen za drugu polovinu juna.

Dan Šabana Bajramovića 8. juni, FROS će obeležiti sa Vesnom Lazić, predsednicom Udruženja „Anđeli čuvari“ iz Valjeva i organizaciom „Operimo ruke otvorimo srce“. Te tri organizacije su za niške mališane obezbedili četiri dispanzera za dezinfekciju ruku, oko 5.000 zaštitmnih maski, oko 1000 maski za odrasle, „brdo“ garderobe za decu starosti od tri meseca do četri godine, razne knjige, Montesori table za edukaciju kroz igru, obuću i još mnogo toga. A sve zato što je Šaban pre svega mnogo voleo decu.


Nebojša Saitović, vođa benda, predsednik Fros-a i čovek koji je svirao sa Bajramovićem otkriva nam neke malo poznate detalje o životu čoveka koga je čuveni list „Times“ uvrstio u 10 top džez muzičara današnjice.

Nije tajna da je Šaban Bajramović boravio na Golom otoku pet godina, ali je malo poznato da je tamo i propevao. Pesma ga je održala. Tamo je počeo da čita knjige i da piše pesme. I ima jedna zanimljiva stvar, nikada ga ni jednu reč nisam čuo da je rekao protiv Tita, čak mislim da ga je duboko poštovao. On je zbog devojke pobegao iz vojske, tadašnje Jugoslovenske narodne armije. Nije imao pojma on šta je rezolucija Inforbiroa? Ma, kakvi. Kada su ga uhvatili, na sudu nije imao adekvatnog branioca, a sudija ga je napao da je „neprijatelj države, da je izdao narod“, a onda mu je Šaban rekao nešto u smislu „Nemoj da laješ, koliko god me osudili ja ću da izdržim“. I to ga je skupo koštalo, a ja mislim da je po nekom tadašnjem nacionalnom ključu kao Ciganin „izabran“ da bude u tom zatvoru – priča Saitović.

On kaže da je Šaban bio prava „lutalica u duši“. Da su mu potezi bili potpuno neočekivani, ali da nikada iz njega nije izlazila zloba. Voleo je da se kocka, umeo je milione da potroši na besmislene terevenke i da se posle svega, uvek vraćao u svoj voljeni grad Niš gde je od infarkta i skončao 2008. godine.

Neću da zaboravim kada je 1993. godine trebalo da nastupi sa Džipsi kingsima u dvorani Olimpija u Parizu. Trebalo je da im bude gost jer su se međusobno mnogo voleli i poštovali. Sve je bilo spremno. I on je otišao u Pariz, ali je zaboravio da je ranije obećao da će negde u Evropi da ode na svadbu. I između Olimpije i svadbe, izabrao je svadbu. Eto, šta reći o takvom čoveku? – priča Saitović.

Na džez festivalu „Nišvil“ ovaj velikan je dobio svoju nagradu koju nosi najistakbnutiji muzičar na manifestaciji, a čini se da najveće sećanje na Šabana nosi spomenik koji je podignut na niškom keju gde se na hiljade mladih leti okuplja „Kod Šabija“.

——————————————————————————————————————–

Spisak aparata, učila i drugog materijala koji se poklanja

Prvi deo pomoći

 1. Dispanzer za dezinfekciju ruku (četiri komada)
 2. Dečje zaštitne maske (4700 komada)
 3. Zaštitne maske za odrasle (1000 komada)
  Drugi deo pomoći
 4. Nastavno sredstvo – Tabla ( sa magnetnim slovima, brojevima, markerima, sunđerom )
 5. Nastavno sredstvo za zid ( komplet od 10 postera za realizaciju sadržaja iz nastavnih predmeta )
 6. Nastavno sredstvo – Naše drvo kroz godišnja doba
 7. Montesori edukativni sto ( za učenje kroz mnoga senzorna iskustva preko 40 aktivnosti
 8. Učenje igranjem – Montesori taktilna azbuka
 9. Montesori taktilna igra – Farma
 10. 10 obrazovnih edukativnih igara za učenje
 11. Edukativna kutija sa 50 igrica ( brojevi, oblici, boje, životinje, reči, azbuka, logika, memorija, poređenje )
 12. Кnjiga – 100 Montesori aktivnosti za najmlađe
 13. Кnjiga – 65 Montesori aktivnosti za decu od 6-12 god.
 14. Кnjiga – Montesori od početka
 15. Кnjiga – Deca uče od nas
 16. Кnjiga – Najlepše bajke Šarla Peroa
 17. Кnjiga – Najlepše bajke Braće Grim
 18. Кnjiga – Najlepše božićne i novogodišnje priče
 19. Кnjiga – Najlepše Ezopove basne
 20. Кnjiga – Srpske narodne bajke
 21. Кnjiga – Narodne priče i umotvorine za decu
 22. Slikovnice Helo Кiti (50 komada)
 23. Džak dečje garderobe
 24. Dečje ženske čizmice
 25. Dečje ženske pantofne
 26. Novi kompleti za decu – za novorođenčad (6 kompleta)
 27. Novi kompleti za decu – od 3 meseca (17 kompleta)
 28. Novi kompleti za decu – od 6 meseci (17 kompleta)
 29. Novi kompleti za decu – od 12 meseci (9 kompleta)
 30. Novi kompleti za decu – od 2 do 4 godine (3 kompleta)

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *