Istinomer: Svaka deseta izjava Aleksandra Vučića istinita

Tokom prve godine predsedničkog mandata Aleksandra Vučića više od 90 odsto njegovih izjava ocenjenih na Istinomeru bilo je neistinito.

Od ocenjenih izjava u kategoriji „Istinitost“ (ukupno 33 izjave) samo devet odsto bilo je istinito. U ovom periodu predsednik Republike ispunio je jedno dato obećanje, dok ih je pet ostalo neispunjeno. Dve izjave u kategoriji „Doslednost“ ocenjene su kao nedosledne.

Takođe, prvih godinu dana mandata predsednika Srbije obeležila su brojna prekoračenja ovlašćenja – od izbora premijera do utvrđivanja mera populacione politike.

Na godišnjicu inauguracije donosimo pregled izjava i obećanja po kojima ćemo pamtiti prvu godinu predsedničkog mandata Aleksandra Vučića.

Kada je Istinomer dobio podatke o broju kilometara auto-puta, ispostavilo se da se obećanje Aleksandra Vučića da ćemo do 2017. imati više kilometara auto-puta od Hrvatske nije obistinilo. Pokazalo se da je Srbija 2017. imala isti broj kilometara kao Hrvatska 2003. Nedostajalo joj je nešto više od 550 kilometara da se izjednači, pod uslovom da Hrvatska prestane da gradi puteve.

Predsednik Vučić tvrdio je i da je rast srpske ekonomije veći od evropskog proseka. Ispostavilo se da je u tom trenutku Srbija imala gotovo duplo manji rast od proseka u zemljama EU. Isto tako, predsednik je tvrdio da je Srbija 2016. imala najveći privredni rast na Zapadnom Balkanu, iako su veći rast imale Hrvatska i Albanija, kao i Kosovo.

Govoreći o smanjenju javnog duga, Aleksandar Vučić je u proteklih godinu dana više puta izjavljivao da je u aprilu 2014, kada je on postao premijer, javni dug bio oko 77 odsto BDP. U tom trenutku javni dug je zapravo bio 62,5 odsto, da bi na kraju godine dostigao 70 odsto BDP.

Mnogo puta je ponavljana tvrdnja i o plati od 356 evra kada je došao na vlast, iako je u tom periodu 2014. prosečna plata iznosila 386 evra.

Kada je krenula priča o koncesiji za Aerodrom “Nikola Tesla”, Aleksandar Vučić je tvrdio da je profit aerodroma u vreme bivše vlasti bio samo 130.000 evra. Ispostaviće se da su ovi rezultati zabeleženi 2013. godine, kada je na vlasti bila koalicija socijalista i naprednjaka. Na to treba dodati i razloge za loše rezultate aerodroma u periodu 2011 – 2015. (dakle u vreme i sadašnje i bivše vlasti), a to je opraštanje dugova JAT- u i “Er Srbiji”.

Predsednik Vučić obećao je i da će gradonačelnik Beograda Siniša Mali podneti ostavku do kraja leta 2017. godine, što su građani uporno tražili nakon rušenja u Savamali u izbornoj noći pre dve godine. Međutim, Mali je ostao na funkciji do kraja mandata, a zatim je pre nekoliko dana izabran za ministra finansija.

Detaljna analiza sa pregledom izjava dostupna je na ovom link-u.

gradjanin.rs

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *