Istorijski arhiv Niš 76 godina postojanja obeležava izložbom „Časno je predavati srpski“

Institucija koja više od sedam decenija prikuplja i čuva tragove prošlosti u vidu dokumenata, knjiga, fotografija, projekata, plakata, Istorijski arhiv Niš, 24. aprila obeležiće 76 godina postojanja izložbom „Časno je predavati srpski”.

U saradnji sa Filozofskim fakultetom u Nišu, kako kaže direktorka Arhiva Snežana Radović, ovu godišnjicu obeležiće izložbom na kojoj ćemo se podsetiti naših nastavnika srpskog jezika.

„Pomenućemo i ta neka imena koja su prolazila kroz naš život ali i ukazati na značaj poznavanja srpskog jezika, to će biti i prilika da predstavimo jedno naše izdanje o Istorijskom arhivu Niš i da se setimo našeg kolege Nikole Arsića” – rekla je Radović.

Prošle godine prilikom obeležavanje 75 godina Arhiva, obeleženo je i 300 godina niške Tvrđave, gde se i sam Arhiv nalazi od 1949. godine, kada je vojska napustila Tvrđavu i predala je gradu. Tada je zgrada pripala Arhivu, a 1975. godine stavljena je pod zaštitu države i proglašena spomenikom kulture.

U depoima Istorijskog arhiva Niš čuva se preko 800 fondova, tj. 4000 dužnih metara arhivske građe, koja čini pokretno kulturno dobro i obuhvata sve oblasti društvenog života: upravu i javne službe, pravosuđe, prosvetu, privredu i bankarstvo, društveno-političke organizacije, verske ustanove, sportske organizacije, porodične i lične fondove, kao i specijalne zbirke.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *