Jubilej uz “One stvari”

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Milorad Doderović, novinar australijskog SBS radija

OLYMPUS DIGITAL CAMERAČetrdeset godina umetničkog rada niškog glumca Rista Bukvića

Prvak drame i jedan od doajena glumačkog ansambla Narodnog pozoišta u Nišu, Risto Bukvić četiri decenije svog umetničkog rada obeležiće pored ostalog  i monokomedijom “One stvari” čija je premijera planirana za 31.oktobar u 20 sati u Narodnom pozorištu u Nišu. Muziku za ovu predstavu odabrao je Vlada Đorđević, a dizajn svetla je delo Dejana Mitića. ”One stvari” urađene su pod pokroviteljstvom Bukvićeve matične kuće Narodnog pozorišta u Nišu i  Udruženja dramskih umetnika Srbije.

ristob

Bukvić, koji je i autor teksta kaže da je ovom monokomedijom pokušao da dočara svu lepotu, ali I tuhu glumačkog poziva, kojem se nesebično predavao pune četiri decenije. Najavljuje da će svako novo izvođenje biti osvežavano aktuelnom društvenom I političkom situacijom.

– Ja na početku i kraju predstave posebno naglašavam da nisam kriv za svaku sličnost nekoga i nečega sa likovima, dogadjajima i sudbinama o kojima govorim.Potrudio sam se da predstava bude društveno angažovana. Ali i da bude gledljiva jer govori o ljubavi, krizi srednjih godina, seksualnom životu, o mladim ljudima koji se često gube u lavirintima savremenog života, o našem putu ili srljanju u budućnost i EU i da ne otkrivam baš čitavu priču. Inače, žargon u predstavi je vrlo sočan, na moment i lascivan, ali kada su “one stvari” u pitanju, tu ne treba biti nikakav lažni moralista već govoriti otvoreno i precizno. I ne kriti činjenicu da “onih stvari” ima ne samo u bračnom životu, nego i politici, kako domaćoj, tako i međunarodnoj, a što je Srbija posebno osetila poslednjih decenija – kaže Risto Bukvić.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266