Junetina poskupela za 40 dinara, a mi se bavimo Nadom Macurom

Piše: Marko Smiljković, urednik Građanina

Meso poskupelo pre dva dana. Junetina skočila sa 635 na 675 dinara. Junetina i još neki suhomesnati artikli. Plate, normalno, ostale iste. Samo malo obezvređene.

Tamo gde nije meso poskupelo, poskupeće. Za tu vest nije trebalo aplicirati kod fondova Evropske unije radi sprovođenja istraživanja i monitoringa. Samo pitaš lokalnog mesara i jasno ti je gde živiš. I kakav je standard.

Ni u medijima, ni od nevladinih organizacija, udruženja, ni od velikih dušebrižnika, ne čuh tu vest.

Ali, zato znam da će Vučić da se vidi sa Tačijem. To će jako nahraniti tvrdu nacionalnu struju koja će po društvenim mrežama širiti svoje likovanje prema velikom vođi. Šta mogu njih dvojica da se dogovore, a da im to ne kaže ovaj što je organizovao sastanak?

Čuo sam da će neka histerična tetka-doktorka da izigrava princezu. Svi se sprdaju s njom. Uopšte, cela ta stvar oko Nemanjića je tužna, a to što će ona da glumi jeste sprdnja, ali nije od životnog značaja. U mesari je displej sa ciframa i pokazateljima standarda, kupovne moći, ako hoćete bdp-a…

Čuo sam svašta na medijima, ali o poskupljenju ni reč.

Doduše, u istraživanju na uzorku od četiri mesare, poskupelo je samo u dve. U druge dve su mi rekli „samo što nije“.

Uvek kad poskupi meso, benzin ili sličan proizvod, u Srbiji se odvija neko sudbonosno nacionalno pitanje. Kod nas je skoro svaki dan sudbonosan uz dozu dramatike, nervoze i naboja – posebno na medijima s nacionalnom frekvencom.

U normalnim državama se za poskupljenje traži objašnjenje. I rešavaju se nacionalna pitanja bez mnogo halabuke.

Do sada smo bili na ivici ponovnih ratova sa Hrvatima, Albancima, pa i Bosancima. Nismo zaratili. Normalan čovek može da poveže te stvari i da ukapira da te obmane nisu izmišljotina ove vlasti, nego još od ranije. Štos je u tome što narod uvek poklekne pred tim jeftinim fazonima.

Guta narod još jedan tetralni čin. O važnim stvarima, neki drugi put.

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *