„Kerber“ u Leskovcu, a u Nišu ćorak

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Bojan Krstić predsednik GO Niš SRS

Bojan-krsticKako vreme odmiče, sve je jasnije da je Niš grad siromašnih i nezaposlenih, a budžet grada prazan, bez ikakvih naznaka da sa ovakvim rukovodiocima može da izađe iz te situacije. Milionski su dugovi prema Toplani, gradskim prevoznicima, Mediani, Telekomu… Neretko su ustanove bez telefonskih veza i interneta, zbog dugovanja grada, a prevoznici svakog meseca prete odbijanjem prevoza zaposlenih iz istog razloga.

Nezaposleni i oni koji rade za male prihode (koji su im dodatno umanjeni), ponadali su se da će Novu godinu dočekati na Trgu , jer za bolje para nemaju, ali ove godine ni taj vid najjeftinije zabave u najluđoj noći neće dobiti. Kažu, zbog „mera štednje“. One nekim čudom ne važe i u Leskovcu, gde će u „Najluđoj noći“ nastupati niški „Kerber“. Verovatno će i gradski oci dočekati Novu godinu u skromnoj atmosferi, a ne na nekim ekskluzivnim destinacijama. Po onoj narodnoj : „Koliko para – toliko muzike“, koliko ima para u budžetu – toliko će i muzike biti u centru grada, za najugroženiji stalež našeg grada.

Ali, stručnjaci u gradskoj upravi su pronašli solomonsko rešenje da popune budžet grada: uvode taksu na bandere i šatore! Naime, svako ko želi da na banderu postavi neku reklamu ili pano, moraće da plati taksu. To važi i za one koji koriste javne površine za držanje drumskih, poljoprivrednih vozila, odlaganje građevinskog materijala zbog građevinskih radova, letnjih i zimskih bašti, pa čak i zbog kampovanja i postavljanja šatora.

Čudno da nikom na pamet nije palo oživljavanje niške posrnule privrede i industrije, čijim doprinosima bi se budžet mnogo zdravije i normalnije punio. Ono na šta se najviše računa je i Zakon o prekršajima (sa kojim su se, kako ističu, usaglasili), gde se očekuje mnogo veći priliv novca, nego od plaćanja taksi.

Svakodnevno postaje sve jasnije da ova struktura nije u stanju da vodi grad, da građani Niša iz dana u dan dobijaju nova poniženja, da se osećaju građanima drugog reda u Republici Srbiji i da su Nišu neophodni izbori na lokalnom nivou.