Koje prateće manifestacije Filmskih susreta možete posetiti?

Filmski susreti, 52. po redu otvoreni su sinoć na Letnjoj pozornici u Nišu. Ključeve grada dobila je predsednica žirija glumica Jelica Sretenović. Nagradu za životno delo „Pavle Vuisić“ dobila je poznata glumica Svetlana Ceca Bojković. Pre prve projekcije filma „Stado“, Nišlije su mogle da vide vatromet kojim je obeleženo otvaranje. Drugi film na festivalu bio je „Ustav Republike Hrvatske“.

arhivska fotografija

Glavni program 52. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma biće upotpunjen i bogatim pratećim programom. Novina je da će pored prikazivanja filmova na Letnjoj pozornici istovremeno biti prikazani filmovi iz regiona u bioskopu „Cineplexx“, a tu su i ostale prateće aktivnosti.

Publika će u ovom bioskopu 25. avgusta od 17 sati moći da pogleda dokumentarni film o Filmskim susretima , dok je premijera dokumentarnog filma „Zaboravljeno vreme“ zakazana za isti dan u 18 sati.

Sledećeg dana, odnosno 26. avgusta ljubitelje filmske umetnosti očekuju dva filma – grčki kratki igrani film „Australia“ u 17 sati i mađarsko – srpski dugometražni igrani film „Snevani snegovi“ od 18 sati.

Za 27. avgust najavljeno je prikazivanje filmova „Neželjena baština“ – hrvatski dugometražni igrani film, koji počinje u 17 časova, dok će srpski kratki igrani film „Po suncu hoda“ biti prikazan od 19 sati.
Dva filma nas očekuju u „Cineplexx-u“ i 28. avgusta. Prvi je srpski dokumentarni film „Kraljevski top – istorija srpske krune“ koji počinje u 18 sati, a drugi je dokumentarno – igrani film „Upoznajte Toma Laha“ čije je prikazivanje zakazano u 19 časova.

Predzadnjeg dana Filmskih susreta 29.avgusta u okviru pratećeg programa očekuje nas srpski, kratki igrani film „Želim da ti kažem“ koji će biti prikazan u 17 sati, dok je početak hrvatskog dugometražnog igranog filma „3G80“ zakazan za 18 sati.

Poslednjeg dana Festivala 30. avgusta biće prikazana još dva srpska filma, od 18 sati dokumentarni film „Duhovno blago“ i dokumentarno – igrani film „Nataliae…Dragutin“ u 19 sati.
Pored toga, u bašti ispred Oficirskog doma biće postavljen „Retro bioskop“ gde će svake večeri od 22 časova biti prikazivani filmovi. U petak 25.avgusta biće prikazan film „Diverzanti“, 26. avgusta publika će moći da pogleda film „Kapetan Mikula Mali“, u nedelju 27. avgusta prikazaće se film „Snađi se druže“, 28.avgusta publika će moći da pogleda film „Gosti iz galaksije“, dok će 29.avgusta biće prikazan film „Lelejska gora“.

U Oficirskom domu će u okvriu Filmskih susrete biti promovisana knjiga o filmu „Enklava“ koja je zakazana za 25. avgust u 13 sati, dok će istog dana u 14 sati biti otvorena izložba Jovana Šurdulovića o prošlogodišnjim Filmskim susretima. U subotu 26.avgusta će na istom mestu od 14 i 30 biti otvorena izložba „Sonja Savić – devojka iz grada“ . Za nedelju 27.avgust najavljena je promocija Monografije o Lazi Ristovskom u Oficirskom domu od 13 sati. U ponedeljak 28.avgusta nas očekuje još jedna promocija knjige „Gospodin mangup“ koja je zakazana za 13 sati, dok će 29.avgusta takođe od 13 sati biti promocija knjige „Mrtvi“ Slobodana Novakovića.

Interesantno je i to što je u sklopu Filmskih susreta ove godine predviđen i razgovor sa glumcima u periodu od 25. do 29.avgusta.

D. Vasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *