Konkurs za „socijalne“ stanove krajem juna – kvadratni metar 634 evra

Iako je zbog birokratije i čitave papirološe procedure, raspisivanje konkursa za prodaju i iznajmljivanje novosagrađenih socijalnih stanova u ulici Majakovskog već probijen, gradski oci navode da je gotovo čitava procedura završena, i da bi već krajem ovog, ili početkom narednog meseca, odmah nakon sednice skupštine, konkurs i zavnično trebalo da bude raspisan.

Prema navodima Darka Bulatovića, prvog čoveka niške loklane samouprave, na tom zasedanju gradski odbornici raspravljaće i o rešavanju problema i dodeli stanova Mramorčanima, raseljenih zbog klizošta, koji ispunjavaju uslove za to.

Mi moramo da poštujemo zakon i sve propise, i čekali smo da dobijemo upotrebnu dozvolu, kao što znate, na desetine ljudi je bilo uključeno u to, sada kada je sve to završeno, užurbano radimo na prevođenju imovine u vlasništov Grada, nakon čega ćemo moći da i zvanično raspišemo konkurs za prodaju i izdavanje, ali ćemo svakako i mnogim porodicama iz Mramora rešiti dugogodišnji stambeni problem, jer će to biti na dnevnom redu narednog zasedanja koje bi trebalo da bude krajem juna, veli Bulatović.

U lamelama socijalnih stanova- 5 i 6, u niškom naselju Duvanište, izgrađeno je 72 stana, od kojih će 52 jedinice biti u sloboodnoj prodaji, dok će se ostale izdavati. Ali će, prema preliminarnim izveštajima čelnika Niša i najmanje desetak porodica iz Mramora, koje ispunjavaju sve propisane uslove, sada dobiti krov nad glavom.

Iako još nije zvanično poznata cena kvadratnog metra novoizgrađnih stambenih jedinica, Vladan Stojanović, direktor Gradske stambene agencije, još pre mesec dana je za Građanin, približno rekao kolika će biti cena.

Okvirno bi trebalo da kvadratni metar bude 634 evra bez PDV-a, a taj porez će svakako biti vraćen s obzirom na to da uslovi predviđaju da to bude prva kupovina, dok će se cena za zakup kretati od 1-1,20 evra po kvadratu, ali će krajnju reč svakako dati nadležno ministarstvo u skladu sa odredbama Zakona o socijalnom stanovanju, objasnio je tada Stojanović.

Podsećamo, socijalni stanovi izgrađeni su sredstvima Grada Niša i uz pomoć finansija iz Republičke kase, a ukupna cena radova iznosi oko 160 miliona dinara. Kao i tokom svih prethodnih konkursa, neki od najvažnijih preduslova za kupovinu stana i sada će biti da, budući kupci nemaju nijednu nepokretnost u svom vlasništvu, da po visini primanja ispunjavaju kvotu i da imaju prebivalište na teritoriji Niša.

N.Marković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *