KZN: Izborni zakon podstiče „stranačke preletače“

Predsednik udruženja Koalicija za Niš, Slaviša Dinić, pozvao je danas sve parlamentarne stranke, kao i stručnu javnost, da se okupe u niškom Media centru, povodom reformi izbornog sistema. KZN predlaže da se formira inicijativa, koja bi preko poslanika iz Niša, bila pokrenuta u Skupštini Srbije.

“Dosadašnje promene izbornog sistema, a često se govorilo o tome u istoriji višestranačkih izbora u Srbiji, bile su kozmetičke prirode. Uvek je aktuelna većina menjala izborni sistem onako kako je njima odgovaralo, da bi stekla prednost u odnosu na političke protivnike. Ovakav izborni sistem omogućava preletače, podstiče apstinenciju birača. Mi želimo da dobri domaćini, ugledni građani budu kandidati za poslanike. Političke partije kandiduju liste na kojima se iza političkih vođa kriju partijski poslušnici. Od toga korist imaju političke elite, a građani su na gubitku”

Kao udruženje koje se bavi problemima na lokalnom nivou KZN se zalaže za promenu Zakona o lokalnim izborima, ali će podržati promene i na najvišem, odnosno na nivou države.

“U ovakvom izbornom sistemu prolaze ljudi koji su stranački poslušnici, koji polažu račune svojim partijama, a ne građanima.” – izjavio je Slaviša Dinić na konferenciji za novinare.

Koalicija za Niš želi da se uspostavi veza između poslanika i građana, što po njihovim uverenjima može da se dogodi samo promenom izbornog sistema.

I. Aćimović

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266