Mala scena iz reda u niškom PiO fondu – Kako dobiti set top boks?

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Predrag Zlikovac

predrag-zlikovacU toku je podnošenje zahteva najsiromašnijih penzionera Niša za dobijanje Set top boks uređaja (uređaj za pretvaranje digitalnog u analogni signal na TV) u PiO fondu. A, kako se odvija ta akcija prenosimo vam iz reda gde se mogu čuti zanimljive stvari.

Čitajući o Fenomenima srpske političke scene u Nišu iz pera M.Markovića, može se mnogo toga saznati i sebi razjasniti.Međutim, uvijek dolazimo do onoga, kako na određene situacije reaguje običan građanin, onaj koji je zadržao poštenje u svom ophođenju prema državi.

set

To kako rade političari,odnosno gradski funkcioneri, može se pročitati u gore pomenutom tekstu,ali svaka priča ima i svoji drugu stranu. Jedan primer to pokazuje. U zgradi Fonda PiO u Nišu prisustvujem neobičnom događaju.

logo-rts-1U toku je predaja zahteva za dobijanje besplatnog uređaja koji će pomoći da se digitalni TV signal pretvori analogni. Rok je isticao danas (30.1), ali je produžen do 30.juna 2015.godine, pa će svi koji imaju pravo imati dovoljno vremena da podnesu zahtev. Uslovi su najniža penzija do 13288,01 dinar, primalac tuđe njege i pomoći i uverenje da živi sam. Da se vratim na današnji događaj, običan stariji čovek,jednostavnog izgleda, naoružan strpljenjem stoji ispred šaltera, dok službenica proverava njegove papire i visinu penzije. Otvara šaltrer i konstatuje: ispunjavate uslove u vezi penzije, ali ne živote kao Samac, pa nemate pravo, nego otiđite do opštine ili mesne kancelarije, neka vam daju uverenje da ste Samac ili vaša supruga. Čovek samo upita kako da lažem kada živim sa „babom“? Službenik oćuta, ali ljudi okolo u glas odgovoriše, lažu svi to je jedini način ostvarivanja prava!?

Da o tome je pisao Doderović, a ovo je samo potvrda toga. Nego da li postoji mogućnost da se taj adapter dodeli i staračkim domaćinstvima koji ispunjavaju uslov najniže penzije.

Dobro, shvatljivo je da ti uređaji trebaju porodicama određene skupine, koja žive od socijalne pomoći i imaju veći broj dece i da će oni te uređaje prodavati subotom na buvljaku,ali valjda i pošteni građani zaslužuju da neko misli na njih.

Evo ako postoji malo svesti kod funkcionera i nadležnih neka dozvole i penzionerima sa minimalnim penzijama,koji žive u zajedničkom domaćinstvu pravo na besplatan uređaj za digitalizaciju TV signala.

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266