Mladi s Kosova, Albanije, Makedonije i Bugarske u Nišu učili o političkoj toleranciji

Specijalizovani Master kurs diplomatije i diplomatskog protokola pohađali su od 13. do 15. oktobra u Oficirskom domu u Nišu studenti osnovnih i master studija i predstavnici NVO s Kosova, Albanije i Bugarske. Jedan od ciljeva organizacije ovog događaja bio je i da se pokaže i pošalje poruka da su mladi za dijalog i saradnju i da im je dosta mržnje i nasilja.

Ljiridon Saljihi, student iz Južne Mitrovice, rođen u Drenici, je rekao:

Bilo mi je veliko zadovoljstvo da učestvujem na ovom događaju u organizaciji Smart Grupe i JATE. Ovo je prvi put da sam putovao u Srbiju i upoznao sam mnoge učesnike iz ove zemlje kao i iz Makedonije i Albanije. Proveli smo divno vreme zajedno i nadam se da možemo to ponoviti u Prištini. Ovo je bio dobar model koji je pokazao kako mladi iz svih balkanskih zemalja mogu biti prijatelji“ – rekao je Saljihi.

Učesnici su imali predavanja o diplomatiji, međunarodnim odnosima, diplomatskoj komunikaciji, diplomatskoj hijerarhiji, diplomatskom imunitetu, preventivnoj diplomatiji i rešavanju konflikata, koerzivnoj diplomatiji.

Turistička organizacija Niša je učesnicima obezbedila besplatnu turističku turu tokom koje su obišli Tvrđavu, Ćele kulu i Koncentracioni logor Crveni krst.

Kurs je realizovan u organizaciji Smart grupe u saradnji sa JATA (Organizacija mladih za Atlantske integracije) iz Prištine.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *