Moguće poskupljenje grejanja za 20 odsto u Nišu

Uprava niške gradske toplane, zatražiće od čelnika loklane samouprave da cena grejanja naredne sezone, bude skuplja za minimum 20 odsto. Osim ovog, zahtevaće i promenu mnogih odluka, koje je prethodno gradsko rukovodstvo, kako je navedeno, verovatno donelo radi održavanja socijalnog mira.

Gradska-toplana1

Iako prirodni naftni gas, koji se u gradu na Nišavi i koristi kao glavni energent, nije poskupeo, čelnici Toplane tvrde da je cena koju Nišlije plaćaju manja u odnosu na ostale korisnike daljinskog grejanja u Srbiji, i da je zahtev za poskupljenjem itekako realan, neophodan i opravdan.

Detaljnom analizom i računicom utvrdili smo da ima prostora za povećanje cena i to minimum za petinu sadašnje cene jer je to neophodno kako bi mogli da funkcionišemo normalno, jer cena gasa je ista za sve toplane i nema osnova po kojoj bi mi imali niže cene od ostatka, istakao je Zoran Stojanović, novopostavljeni v.d.direktora JKP“Gradska toplana“.-Takođe smatram, a to ću i predložiti novom Gradskom veću, da se iduće grejne sezone obračun vrši isključivo po utrošku a da se po kvadratu ukine, jer su sada sve podstanice opremljene kalorimetrima, ustupak je učinjen prošle sezone ali bi to trebalo da se promeni sada, dodao je Stojanović.

Osim ovih mogućih promena, u Toplani razmatraju i promenu uslova koji se tiču privremenog isključenja sa mreže.

Stiglo nam je preko hiljadu i po zahteva za isključenje sa mreže, ali ima mnogo i onih koji žele da se priključe, tako da će nam to biti prioritet, a prvenstveno apelujem na građane da se ne isključuju, a ako ipak ostanu pri tome da najbolje nađu neko „treće lice“ koje će to da uradi, jer mi nemamo resurse a i u planu je da tražimo od Grada da nam odobri da to počnemo da naplaćujemo, istakao je direktor Stojanović.

Po prvi put je u javnosti novi v.d. direktora otkrio i da je JKP „Gradska Toplana“ u dubiozi gotovo 2,5 milijarde dinara koje duguje po raznim osnovama i starim potraživanjima, jer je do sada figurirala samo cifra of 700 i kusur miliona dugovanja prema „Jugoros-gasu“, koji na teritoriji čitave Srbije snabdeva samo nišku Toplanu, jer je takava ugovor sklopljen na državnom nivou. I pored tolikih dugovanja, ali i ogromnog duga od skoro milijardu i po, koje građani duguju, podaci pokazuju da je prosečni neto lični dohodak za radnike Toplane oko 53 hiljade dinara.

Udruženje stanara u neverici

Osim zahteva koji će uputiti većnicima, u Toplani smatraju da je prazna stolica u Nadzornom odboru namenjena Udruženju predsednika skupštine stanara, koje je prošle godine izvelo na hiljade NIšlija na ulice, nepotrebna i da treba da se ukine.

Mi nećemo odustati od svojih zahteva za kontrolu rada svih preduzeća pa i Toplane, a najavljeni zahtev za povećanje cene potpuno je neosnovan jer je cena gasa ista, tako da ćemo se, ako se to desi, svakako isključivati sa sistema, istakao je Saša Kostić, predsednik UPSS-a, ne navodeći da li je u planu organizovanje novih protesta.-Svako ima pravo na isključenje i priključak, i to ćemo svakako iskoristiti.

Nikola Marković

3 Comments

  1. Prvo neka svedu radnike na normalan broj, a ne da jedan drugome stoje iznad glave jer ih ima ko kusih pasa u toj Toplani. Sve primljeni preko veze. Sta ce im oni portparoli. Onu malu nesto pitas, ona ode da pita direktora pa ti posle to kaze, ko da direktor ne moze sam da govori. Kada ibace sve koje su naprimali preko vaza i vezica neka smanje plate pa neka i oni primaju po 20.000 hiljada kao one Nislije koje rade kod privatnika da ih pitam onda da li bi poskupljivali grejanje. A sto se tice iskljucenja to ce i da im se desi.Zavalili se svi na neka izmisljena radna mesta, dva i dve ne mogu da saberu, tri recenice sami ne umeju da smisle, a onda deru ovaj jedni narod koji i da hoce ne moze da se greje na drugi nacin. Struha skupa, a ugalj i drva ne mogu da koriste jer dimnjake u stanovima imaju samo na jednom mestu, a i gde da drze tolika drva i ugalj. Zamislite 60 stanova i 60 tona uglja ispred zgrade. mozda na parking mesta pa da Parking servisu placaju parkiranje drva.

    1. Gospodjo Ana,nije lepo ljude koji ustaju zorom da vam puste grejanje,koji danonocno rade po stanovima,podstanicama i toplovodima,nazivati kusim psima!Licno sam se uverio u pozrtvovanost ,strucnost i vrednocu tih ljudi!Jednoj dami ne dolikuje prostacki recnik!Takodje,protiv sam poskupljenja,iako se ne grejem na centralno grejanje!Danas nema nista dzabe,zna se prednost grejanja na Toplanu i sta sve jedan domacin mora unapred da uredi,ako se individualno greje.Cinjenica je i ta,da se svasta navuklo po stanovima,sto je ,do juce islo po sumi i skupljalo granjke,da se ogreje!I,konacno,raspitajte se,koliko je ljudi Sns zaposlio zadnjih 4 godine u jkp,pa i njih prozovite.Ako smete?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *