Muzičari Niškog simfonijskog orkestra prvi put dobili nove instrumente

Za 71 godinu rada Simfonijskog orkestra, oko trećina muzičara po prvi put je dobila nove instrumente. Neki od njih su 30 godina svirali na ličnim instrumentima bez nadoknade, a iz Grada Niša obećavaju da će nadomestiti i ostale dve trećine instrumenata.

Kako navodi direktorka ove ustanove, Tatjana Veličković Minčić, ovo je istorijski događaj za Niški simfonijski orkestar, i dodaje da su od Grada Niša dobili obećanje da će se nadomestiti i ostale dve trećine instrumenata, koji nedostaju i koji su neophodni.

„Prvi put od osnivanja, 71 godina rada i postojanja, dobili smo nove instrumente – osam gudačkih instrumenata, četiri violine, dve viole i dva violončela. Takođe smo obezbedili dva kompleta klarineta, jednu hornu, jednu flautu i jednu obou.“ –  rekla je direktorka Simfonijskog orkestra.

Prva violina i koncertmajstorka Stanislava Alađozovski, kaže da su dobili više nego što su očekivali, jer nabavka gudačkih instrumenata za Simfonijski orkestar nije jednostavna.

„Iako je kompleksna nabavka gudačkih instrumenata, ona nije teška za duvačke instrumente, po serijskom broju. Tim Niškog simfonijskog orkestra, sa direktorkom Tatjanom Veličković Minčić, je dao sve od sebe da bi sve bilo kako treba. Sada svi imamo iste instrumente, i ne nosimo ih od kuće.“ – navela je Alađozovski.

Dirigent Zoran Stanisavljević je istakao da su muzičari jako zadovoljni, jer su dobili na kvalitetu zvuka i da konačno imaju čime da rade. Naglasio je da je neophodna nova dvorana, čime bi postali filharmonija. Muzičari su na sinoćnom premijernom koncertu imali priliku da isprobaju svoje nove instrumente.

Sledeći korak Grada Niša, kako navodi gradonačelnica, je obnova zgrade Simfonijskog orkestra.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *