„Naisus“ crpi vodu s poplavljenih područja u Nišu i okolini

Na više lokacija zbog obilnih padavina i zapušenih kanala u Nišu i okolini pojavila su se velike bare i jezera tako da su radnici JKP „Naisus“ stalno na terenu i cršpu vodu s poplavljenih mesta. Jedna od takvih površina nalazi se kod fabrike Šinvon (vidi sliku).

Operativni tim Štaba za vanredne situacije Grada Niša je zbog velikih padavina u stalnoj akciji odbrane od poplave i zaštite imovine i objekata na određenim lokacijama.

U sastavu tima su uključeni stručnjaci iz javno-komunalnih preduzeća Grada Niša: Naissus, Medijana, Elektrodistribucija Niš, Južna Morava, Erozija, Građevinsko-arhitektonski fakultet, Institut za zaštitu zdravlja, Gradska opština Palilula i Grad Niš.

Na terenu je neprekidno angažovano ljudstvo i mehanizacija JKP“Naissus“ od kada su počele obimne padavine što je prouzrokovalo izbijanje veće količine vode na više prigradskih lokacija kao i u nekim delovima grada. Stalno su angažovana dva vozila kanalizacije na ispumpavanju vode na prostoru firmi“Fripak“ i“Šin Von“. Pumpe su uključene u više ulica u Naselju 9. maj: Ratarskoj, Save Petrovića i Pločničkoj. U dogovoru sa Štabom za vanredne situacije intervenišemo iza Kazneno-popravnog zavoda Niš na pražnjenju Bubanjskog kolektora kako bi smanjili nivo vode na prostoru kompanije“Šin Von“. U proteklih deset dana ekipe JKP“Naissus“ su preko dana ali i tokom noći branile nasipe nadošlih potoka i reka. Aktivnosti su obavljane na Jelašničkoj reci, u selu Popovac, vikend naselju Donja Toponica, Mezgraji, Gabrovcu, Čamurliji i radnoj zoni Donje Međurovo.

Ekipe JKP“Naissus“ ovih dana angažovane su na ispumpavanju vode na više lokacija. Akciju vodi Štab za vanredne situacije, a radnici vodovoda, sa raspoloživom mehanizacijom, uključeni su da pomognu. Radi se u Novom Selu, Čamurliji, Gabrovcu, Mezgraji, Popovcu. Na nekim lokacijama su postavljeni džakovi sa peskom. Poslednjih deset dana radimo pojačanim intenzitetom – istakao je v.d. direktora JKP“Naissus“ Igor Vučić.

Usled blagog zamućenja bilo je problema sa vodosnabdevanjem u Niškoj Banji, Jelašnici, Proseku, Suvom Dolu, naselju Nikola Tesla. Viši delovi ovih naselja ostali su bez vode, tamo je poslata autocisterna sa špijaćom vodom i problem je rešen u narednih 24 sata. Autocisterne su u nekoliko navrata snabdevale neka moravska sela: Miljkovac, Vrelo, Paligrace, Donja Trnava ali je i ovde u kratkom vremenu sistem vraćen u stanje redovnog vodosnabdevanja.

Usled pojačanog intenziteta atmosferskih padavina ekipe službe održavanja su vanredno bile angažovane proteklih dana na više lokacija po gradu na čišćenju kanalizacione mreže i otpušavanju mnogobrojnih slivnika.

Z.I. foto: Naisus

1 Comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *