Najveći problem kafanskih muzičara u Nišu su pijane budale

Balska haljina, viseće minđuše nalik omanjim lusterima, progoreni kafanski stolnjaci, momci sa šljokičastim majcama, obavezan selfi i sve to na jednom mestu, uobičajna je slika nekih veselja među niškom omladinom koja proslavlja 18. rođendan ili neku sličnu svetkovinu koja se na kraju završi maltretiranjem muzičara, a neretko i međusobnom tučom.

muzicari-budale
foto: gradjanin.rs – slobodna ilustracija

Terminologija iz naslova teksta nije mogla da se izbegne, jer u razgovoru sa tri tima muzičara,  a na pitanje „šta je vaš najveći problem?“ kao „iz topa“ svi odgovaraju „pijane budale“. I stvarno, iz njihove priče saznajemo o mnogim nemilim scenama.

Kada su obične svirke, preko vikenda, u pitanju tu se vidi da u svakoj kafani mora da ima jedan sto koji se ističe od početka. Problem nastaje kada alkohol ovlada duhom pa svo nezadovoljstvo kulja, najčešće na muzičare. Bilo je prilike kada je mlađi tip, izvadio pištolj i lupkao po harmonici dok muzičar svira. Onda, psovanje i guranje muzičara „jer nisu baš pogodili pesmu“. A, to što većina dođe i misli „da smo okačeni na čiviluk“ i bez dinara traži da mu se odsvira neka „njegova“ pesma, to je svakodnevna pojava, priča jedan od niških muzičara.

Oni pričaju da je nedavno bila proslava 18. rođendana u jednom niškom hotelu gde je u tuči sve prštalo toliko da su polomljene dve zvučne kutije, a staklo iz harmonike muzičar nije dva dana mogao da izvadi.

Angažovanje obezbeđenja za 18. rođendan!?

Prekaljeni muzičar Miroljub Jovanović poznatiji kao Mika Tambura, gitarista grupe „Lutajuća srca“ kaže da je „maltretiranja“ muzičara uvek bilo, ali da poslednjih godina ta pojava doživljava kulminaciju.

Meni je neshvatljivo to, a već je rasprostranjena pojava da roditelji na tim rođendanima angažuju profesionalno obezbeđenje!? Potpuno blesavo je da čovek organizuje rođendan ćerki i da očekuje da će biti tuče. Mada kada se bolje pogleda, devojka pozove ceo razred na žurku i onda se obavezno pojave dve grupe koje pod alkoholom hoće da se dokažu… Dok sam ja svirao, omladina je bila krajnje normalna i znalo se ko ume da pravi probleme. Sad se ništa ne zna – priča Jovanović.

M.S.

Medijski sadržaj sufinansiran sredstvima za javno informisanje grada Niša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *