Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ počinje sa projektom modernizacije digitalne biblioteke

Za realizaciju projekta „Digitalna biblioteka niške Narodne biblioteke”, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ u Nišu od Ministarstva kulture i informisanja dobila je sredstva u iznosu od 600.000 dinara i to za nabavku softvera i hardvera za osavremenjavanje procesa digitalizacije brojnih njihovih naslova.

Jedna od najstarijih kulturnih ustanova u Gradu i prva javna biblioteka u Južnoj Srbiji, raspolaže fondom od preko 250.000 monografskih i preko 950 naslova serijskih publikacija, bogatom zavičajnom zbirkom, kao i Kabinetom grafike i jedinom kolekcijom štampane umetnosti u narodnim bibliotekama u Srbiji, sa više od 300 originalnih grafičkih otisaka.

Iz biblioteke kažu da u skladu sa zahtevima korisnika Biblioteke, stvaraju modernu kuću okrenutu sutrašnjici, istovremeno negujući tradicionalno bibliotekarstvo.

„Ovaj projekat podrazumeva nabavku softverske i hardverske opreme za osavremenjivanje procesa digitalizacije, što je našoj Biblioteci, kao ustanovi koja ide ukorak s razvojem informacionih tehnologija, jedan od prioriteta u svom radu“ – navode iz biblioteke.

Odeljenje za održavanje i razvoj računarsko-informatičkog sistema i digitalne procese sprovodi i unapređuje automatizaciju svih bibliotečkih poslova, brine o informacijama neophodnim korisnicima, rešava hardverske i softverske potrebe Biblioteke i utemeljuje stvaranje biblioteke sadašnjosti i budućnosti.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *